Élet-Stílus

Tour: monacói rajt Armstrong nélkül?

Monacóból rajtol július 4-én a jövő évi Tour de France kerékpáros körverseny, amely hagyományosan a párizsi Champs-Elysées-n ér véget július 26-án. Egyelőre kérdéses, hogy Lance Armstrong részt vesz-e a viadalon.

A 21 szakaszos, 3445 km össztávú viadalon az utolsó előtti napon – rendhagyó módon – a Mont Ventoux-ra kapaszkodik majd fel a mezőny. A módosítással – általában időfutamra kerül sor a zárás előtti napon – a szervezők azt szeretnék elérni, hogy a lehető legtovább maradjon kérdéses, ki nyeri a versenyt. A Mont Ventoux 2002 után került ismét a programba.

További módosítás az elmúlt néhány évhez képest, hogy megint lesz csapat időfutam, mégpedig Montpellier környékén, a negyedik napon.

Prudhomme nem szolgált konkrétumokkal Armstrong kapcsán (MTI/EPA)

Prudhomme nem szolgált konkrétumokkal Armstrong kapcsán (MTI/EPA)

Az útvonal bemutatása alkalmával Christian Prudhomme versenyigazgató a jövőre visszatérő, korábbi hétszeres győztes Lance Armstrong szerepvállalásáról nem közölt konkrétumot, azt mondta: neki a versenyzőnek kell eldöntenie, hogy részt vesz-e a Touron. Az amerikai kerekes korábban azt mondta, indulni akar, később viszont jelezte, lehet, hogy az olasz körversenyen, a Giro d,Italián szerepel, és az lesz az egyetlen háromhetes viadala 2009-ben.

Johann Bruyneel, az Asztana csapat vezetője ugyanakkor úgy nyilatkozott, nem zárható ki, hogy a velük szerződésben álló klasszis ott lesz a franciaországi viadalon: “Jelenleg ötven százalék az esélye, hogy Lance elindul a Touron. Meglátjuk, hogy fizikailag megfelelő állapotban lesz-e, emberi szempontból nincsenek kétségeim. Mindazonáltal nem megszállottként viszonyul a Tourhoz.”

—-Kohl vallott a doppingkúráról—-

Saját doppingkúrájáról árult el részleteket Bernhard Kohl osztrák kerékpáros, az idei Tour de France harmadik helyezettje. A bringás – aki az eritropoetin (EPO) legújabb generációjával, a CERA-val akadt fenn – az osztrák Kurier című lapnak elmondta, hogy a júniusi Dauphiné Libéré elnevezésű viadalon jó formában érezte magát, de bukott, és emiatt egy hétig nem tudott edzeni.

“Azt mondták, hogy a CERA kimutathatatlan. A Dauphiné Libéré után kezdtem a kúrát, és a Tour de France előtt egy héttel álltam le. Heti kétszer kellett beadni a szert, egyszerűen a hasba, mint egy inzulin-injekciót. Mindent egyedül csináltam, sem a csapat, sem orvos nem tudott róla” – nyilatkozta Kohl.

Megjegyezte: klubtársáról, a szintén CERA-val lebukott német Stefan Schumacherről semmit sem tud. “Én a magam útját jártam. Rászolgáltam az eltiltásra, és elfogadom az ítéletet. Ő ártatlannak vallja magát” – tette hozzá Kohl.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik