Élet-Stílus

Irvine hiányolja a baleseteket az F1-ből

Alain Prost, 1985, 86, 89 és 93 világbajnoka szerint az ő idejéhez képest ma már olyan könnyűvé vált a Forma-1 a technikai fejlesztések miatt, hogy akárki nyerhet a jobb autókkal. Egy másik expilótának, Eddie Irvine-nak sem tetszenek a változások, az ír fenegyerek hiányolja a baleseteket.

“Egy tapasztalatlan, kezdő versenyző is rögtön gyors lehet, miután a Forma-1-be került. Olyan, mintha PlayStationön játszanának. Sokkal inkább a sebesség a lényeg, mint az ész, a taktika, a stratégia. A pilóták jóval kevésbé dolgoznak össze a mérnökökkel. Nekem nem tetszik így a Forma-1” – mondta a Professzor a BBC-nek.

A francia legenda szerint az emberi tényező háttérbe szorult, a pilóták ügyessége másodlagos. “Bárkit elő lehetne kapni a mezőny első harmadából, és egy jó autóval nyerni tudna. Persze az autó mindig is fontosabb volt a versenyzőnél, de az én időmben a csapatok még tudták, hogy kik is a jó pilóták.”

A Prostnál eggyel fiatalabb generációhoz tartozó ír, Eddie Irvine is hasonlóan panaszkodik a F1 átalakulásáról. “A sebesség csökkentésével a Nemzetközi Autómobil Szövetség (FIA) gyerekjátékká silányítja az F1-et. Ma már szinte lehetetlen, hogy valaki balesetet szenvedjen, legfeljebb a homokágyban köt ki. A sportot lebutították, ez így már nem Forma-1. Korábban, ha az előzésnél hibázott az ember, simán kirepülhetett, neki a korlátnak. Ma már nincs ilyen gladiátorküzdelem” – hiányolja a férfiasságot az ír macsó.

Irvine megmutatja, hogyan kell csinálni

Irvine szerint a vezetői segédeszközök betiltása sem javít majd sokat a helyzeten. “A versenyzői képességek előtérbe hozásában nem számít majd sokat a kipörgésgátló betiltása, legfeljebb szélsőségesen nedves körülmények között. A kanyarból kifelé ment nyomni a gázt a legkönnyebb – a fékezés és a kanyarodás az igazán nehéz! Persze egy kicsit jobban kell majd koncentrálni, de az ezen a szinten lévő pilótáknak nem okoz majd komoly gondot a kipörgésgátló elvétele.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik