Élet-Stílus

Szerbiába települne a Volkswagen

A német Volkswagen járműgyártó üzemet szeretne Szerbiában - értesült a Handelsbalatt című német üzleti lap, mely szerint ehhez esetleg a kragujevaci Zastava autógyár kapacitásait szerezné meg a Volkswagen. A Zastava szerepel a szerb kormány privatizációs terveiben, a gyártó iránt érdeklődik a General Motors, a Ford, a Fiat, sőt az indiai Tata és a kínai FAW vállalat is.

A Volkswagen esélyeit csökkenti, hogy Opel és Fiat kocsikat már gyártanak Kragujevácon, amely főleg a helyi fejlesztésű Yugo modellekről ismert. A Volkswagen azonban új gyártókapacitásokat is létrehozna a Zastava Művekben. A Volkswagen modellek népszerűek Szerbiában: tavaly 52 ezer személyutót adott el a német gyártó a dél-európai államban.

A Zastava részvényeinek 99,9 százalékát a szerb állam tartja a kezében. Tavaly 4 ezer embert foglalkoztatott a vállalat és 25 ezer autót állított elő.

A jelentések szerint a General Motors nem kíván többet, minthogy az Opel Astra modellek gyártását évi 10 ezerre futassa fel, 2012-re. A Volkswagen viszont az orosz piac jobb megközelítése miatt is lát fantáziát a szerb vállalatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik