Élet-Stílus

Kis Gergő és Cseh László is aranyérmes Eindhovenben

Kis Gergő 7:51.94 perces országos csúccsal aranyérmes lett 800 m gyorson az eindhoveni úszó Európa-bajnokságon. Nem sokkal később Cseh László 200 vegyesen kettőre növelte a magyar aranyak számát.

Az ajkaiak 20 éves kiválósága tökéletesen megfelelt Kiss László szövetségi kapitány elvárásának, aki medált, ez által sporttörténeti sikert remélt tőle, mivel ez a szám most először szerepel az úszó Eb hivatalos programjában.

A magyaros derűlátást erősíthette, hogy Kis a szerdai selejtezőben a legjobb időt úszta, megjavítva 2006-os magyar csúcsát (7:57.33 p), s hogy 400 m gyorson is országos rekordot döntött.

Kis országos csúccsal ért a célba (MTI)

Kis országos csúccsal ért a célba (MTI)

A fináléban aztán nagyszerűen alakult minden: Kis előbb egy négyes élboly tagjaként “utazott”, féltávnál negyedik volt, 600-nál a harmadik, 650 méternél már a második, az utolsó ötvenen pedig – új sebességfokozatra kapcsolva – könnyedén ellépett a román Dragos Comantól is, és bő testhossznyi előnnyel győzött.

“Rövidpályán már nyertem érmet, de arra sokan azt mondják, olyan a normál medencéhez viszonyítva, mint fociban a nagypályás labdarúgáshoz képest a futsal. Szóval ez az ötvenes medencében aratott siker az igazi, s most már ez is megvan, mégpedig aranyérem formájában! A verseny előtt az első hat hely valamelyikével számoltam, de hogy majdnem hat másodpercet javítottam a legjobbamon, ez bizony meglepett” – nyilatkozta Kis Gergő, az eindhoveni Eb első magyar győztese.

Kis Gergő és az első magyar arany (MTI)

Kis Gergő és az első magyar arany (MTI)


Cseh az órával versenyzett

Cseh László már az elején faképnél hagyta a teljes mezőnyt, rögtön pillangón tetemes előnyt szerezve, aztán háton, mellen és gyorson is csak az óra volt az ellenfele, s ezúttal az időmérő szerkezet “győzött”.

Az 1:58.02 perc így is nemzetközi szintű, s csak bő egy másodperccel gyengébb, mint az általa tartott Európa-csúcs (1:56.92). Hosszú Katinka ezüstje, Szepesi Nikolett bronza, na és Kis Gergő friss aranya után Csehé a negyedik eindhoveni magyar úszóérem, pedig még a felénél sem tart a kontinensviadal!

A döntő előtt az Eb sajtóközpontjának előzetesében a helyi szakírók – a magyar csapat sztárjának nevezve a vegyesúszó klasszist – ezt írták: “Cseh László megpróbálja végleg maga mögött hagyni a hatalmas (de nem legyőzhetetlen) Michael Phelps árnyékát”.

Cseh László elégedetlen volt az időeredményével (MTI)

Cseh László elégedetlen volt az időeredményével (MTI)

Hogy az amerikai szuperúszó – aki nemcsak a magyar, de az összes többi riválisát is legyőzte az elmúlt szezon világversenyein – mennyire súlyosan “vetült rá” Csehre, nehéz megmondani, de hogy a friss Eb-győzelem jótékony hatással lehet az “árnyékoszlatásra”, az aligha kétséges.

“Az időeredményemmel nem vagyok elégedett! Én mindig meg szeretném javítani a legjobbamat, de ez most elmaradt, pedig a pakliban benne volt egy új Európa-csúcs is..” – hangzott Cseh Lászlónak az öröm pillanataiban is önkritikus nyilatkozata.

Úszó Eb, Eindhoven:
Férfi 800 m gyors, Európa-bajnok:
1. Kis Gergő 7:51.94 p – országos csúcs
2. Samuel Pizzetti (olasz) 7:54.09
3. Dragos Coman (román) 7:54.37

Férfi 200 m vegyes, Európa-bajnok:
1. CSEH LÁSZLÓ 1:58.02 p
2. Dinko Jukic (osztrák) 1:59.65
3. Vytautas Janusaitis (litván) 2:00.17

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik