Élet-Stílus

Tűz a Csalagútban

Hatalmas fennakadást okozott a vasúti és a közúti közlekedésben egyaránt a brit oldalon az a tűz, amely csütörtökön tört ki a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő tengeralatti vasúti alagútban. Brit értesülések szerint a tűz csütörtök este még mindig égett.

A BBC beszámolója szerint útközben valahogy felborult az a vegyi anyagot – fenolt – szállító tartálykamion, amely a teherautókat szállító vasúti szerelvényen, a Csatorna-alagút francia végéhez közel kapott lángra.

Óriási dugó

Az 50 kilométer hosszú kettős alagútban, amelyet a Eurotunnel társaság üzemeltet, háromféle vonat közlekedik. Az óránként 300 kilométeres sebességgel haladó Eurostar szuperexpresszek utasokat szállítanak közvetlenül London és Párizs, illetve Brüsszel között. A Le Shuttle szerelvényeken személyautók és buszok kelhetnek át a délkelet-angliai Folkestone-ból a franciaországi Calais-ba és vissza, emellett külön, teherautók szállítására kialakított, konténerszerű vasúti kocsikat vontató szerelvények is közlekednek a két part között. A baleset ez utóbbiak egyikén történt.

A BBC értesülése szerint a tüzet csütörtök estére körülhatárolták ugyan, de teljesen eloltani addigra még nem sikerült. Este még mindig 70 tűzoltó küzdött a lángokkal.

Alagútzár

Csütörtök estére hatalmas torlódások keletkeztek a Londonból a brit Eurotunnel-terminálhoz vezető M20-as autópályán, amely egyben a doveri kompkikötő felé tartó forgalmat is kiszolgálja. A londoni St. Pancras pályaudvarról, a Eurostarok nagy-britanniai termináljáról további több ezer utas nem tudott átkelni Párizsba vagy Brüsszelbe.

A forgalom csütörtök esti közlések szerint legalább péntek délelőttig állni fog, de a károktól függően tovább is tarthat az alagútzár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik