Gazdaság

ŰRTÁVKÖZLÉSI PIACKÉP – Számháború

A hazai űrtávközlési piacon egyelőre korlátozott a fizetőképes kereslet - vélik a szolgáltatók, akik mégis bizakodnak. Ezt jelzi az is, hogy saját piaci részesedésüket nyilvánvalóan túlbecsülték, hiszen az általuk megadott számokat összeadva 165-180 százalék jön ki. A túlkínálathoz tehát nem fér kétség.

AMatáv Sat-Net üzemviteli központja az elmúlt év végén az úgynevezett VSAT-alapú szolgáltatások területén mintegy négyszáz végponttal rendelkezett. (VSAT: Very Small Aperture Terminal, azaz igen kis nyílásszögű antennával ellátott végberendezés. Ezek a 2,4 méternél kisebb átmérőjű műholdvevő antennák.) Dobreff Csaba termékmenedzser elmondta, hogy belföldi partnereik között a műholdas adatátviteli hálózatban a legnagyobb továbbra is a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, több mint 120 terminállal. A műholdas adatszóró szolgáltatás legnagyobb felhasználója pedig a Magyar Távirati Iroda. Az inkább stagnáló, mint növekvő piacon (amelyből a Matáv saját becslése szerint jelenleg 20 százalékkal részesedik) a szakember a bérüzemeltetés mellett bízik az úgynevezett pont-többpont mikrohullámú rendszerek növekvő népszerűségében. Ígéretes lehetőség a Matáv vezetékes X.25 hálózatának “égi” hosszabbítása, amellyel a vezetékes szolgáltatás minősége is javul. A cég tavaly mintegy négyszázmillió forintos árbevételt ért el.

A HungaroDigiTel marketing-igazgatója, Konkoly Tege Dezső sem tartja rossz eredménynek, hogy a cég tavaly megtartotta, sőt némileg erősítette helyét, részesedését a magyar űrtávközlési üzletben. Az árbevételi tervet a társaság túlszárnyalja, az előirányzott nyereséget mintegy 45 millió forinttal felülmúlta. Kevés az információ a konkurenciáról is; a nehezen felmérhető hazai piacon saját, becsült adataik alapján, mintegy 30-45 százalékos részesedést feltételez a társaságának. A HungaroDigiTel az elmúlt esztendőben kezdte rendszerbe állítani a VSAT-on belül a GE SpaceNet technológiát. Ezzel a százmillió forintos nagyságrendű fejlesztéssel, cserével, amelyet az idén februárban fejeznek be, a szolgáltató számára is takarékosabb üzeművé válik a rendszer. Ekkorra mintegy 600 végpontot mondhat majd magáénak a HungaroDigiTel, amely máris újabb 180-220 végpont kiépítéséről tárgyal. A cég ügyfélköre az elmúlt évben tovább bővült.

A BankNet egyértelmű növekedést tapasztalt tavaly a hazai a magyarországi űrtávközlési piacon. Nem változott azonban a társaság piaci részesedése, amelyet – saját adatok alapján – 35 százalékra taksálnak a BankNetben. A tavalyi fejlesztésben az egyik legfontosabb előrelépés a washingtoni hub (földi állomás) létrehozása. Ugyancsak 1996-os újdonság az értéknövelt networking, az Infonettel való együttműködés. A társaságnak már 55 szerződött hálózata van. Telepített VSAT-jainak száma 460, tavaly 150-nel gyarapodott. A partneri kör hazai és külföldi ügyfelekkel is bővült. A társaság tavalyi nettó árbevétele mintegy 580 millió forint volt.

A GTS Magyarország Távközlési Kft. vezetőinek saját értékelése szerint a VSAT-piac növekedése tavaly a várakozások szerint alakult. Sziegl Gábor marketing- és értékesítési igazgató szerint a cég továbbra is piacvezetőnek számít a magyar piacon. Részesedése (az installált terminálok számát tekintve) 50 százalék körüli. (A VSAT-szolgáltatáson túl 1996-ban a vállalat mikrohullámú hálózata is jelentősen fejlődött.) Az elmúlt év végére az installált VSAT-terminálok száma elérte a 850-et; a GTS ügyfeleinek száma pedig meghaladja a negyvenet. A legnagyobb ügyfél továbbra is a Szerencsejáték Rt. A vállalat árbevétele 1996-ban meghaladta az egymilliárd forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik