Gazdaság

MORGAN STANLEY-DEAN WITTER – Egyenrangúak házassága

Új pénzügyi nagyhatalom születik a tengerentúlon a Morgan Stanley, valamint a Dean Witter & Discover fúziójával. Az előbbi, befektetési bankként, intézmények kiszolgálásával, míg az utóbbi elsősorban magánszemélyeknek nyújtott szolgáltatásokkal vívott ki magának rangot a Wall Streeten. Az egyesülést követően létrejövő társaságot a Merrill Lynch-hez lehet majd mérni, elemzők szerint több területen meg is előzheti az eddig legtekintélyesebb amerikai pénzügyi csoportot.

Morgan Stanley, Dean Witter, Discover & Co néven kezdi meg működését az új amerikai bankhatalom, amely, ahogy az amerikaiak nevezik, a “one stop shopping” életfilozófiát kiszolgálandó jön létre. A két tekintélyes pénzintézet részvénycserével hajtja végre a tranzakciót, amelynek értéke 10,2 milliárd dollár. A Dean Witter brókercég a Merrill Lynch és a Smith Barney mögött a harmadik legnagyobb hálózattal, 361 ügynökséggel és 9000 tanácsadóval működik az Államokban. A hitelkártya-szolgáltatást nyújtó Discover részleg, amely tavaly a társaság nyereségének felét produkálta, ugyancsak a harmadik az USA-ban; kibocsátott kártyáinak száma meghaladja a 39 milliót, ami 30 százalékkal több, mint az American Expressé. A társaság tavaly az 1995-ös évinél 11 százalékkal nagyobb, összesen 951 millió dolláros nyereséggel dicsekedhetett, 6,2 milliárdos forgalom mellett.

A Morgan Stanley 27 képviselettel rendelkezik 19 országban. Tavalyi forgalma 5,7 milliárd dollárra rúgott, adózás utáni nyeresége, az 1995-ös 655 millió után, 963 millió dollár volt.

Az új vállalkozás 55 százaléka kerül a Dean Witter jelenlegi részvényeseihez, míg a Morgan Stanley tulajdonosai 45 százalékos részesedést szereznek.

A 22 milliárd dolláros tőzsdei kapitalizációval a Morgan Stanley, Dean Witter, Discover & Co megelőzi a Merrill Lynch-et. Saját 10,6 milliárd dolláros alapja ugyancsak a legnagyobb a szektorban. Listavezető lesz a kezelt alapok tekintetében is, amelyek értéke meghaladja a 270 milliárd dollárt, miközben a Merrill Lynch 234 milliárddal gazdálkodik. Az új vállalat ez évi várható kumulált nyeresége 2 milliárd dollár lesz, a mintegy 3,2 millió ügyfél kiszolgálására közel 27 ezer embert alkalmaznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik