Gazdaság

OLASZORSZÁG ÉS AZ EMU – Nincs kompromisszum

Németország azt támogatja, hogy az Európai Valutaunió (EMU) az eredeti terveknek megfelelően 1999. január elsején lépjen életbe, s az abban kezdettől fogva részt vevők körét 1998 tavaszán fogják meghatározni - az 1997-es tényleges adatok alapján. A dátumok és a kritériumok egymástól elválaszthatatlanok - szögezte le Helmut Kohl német kancellár a La Repubblica című olasz lapban.

A német kancellár ezzel cáfolta, hogy már 1997-ben eldöntenék: kik léphetnek be a közös európai valutát létrehozók klubjába. Közvetve cáfolta azt is, hogy létezne olyan terv, amely szerint Olaszországot felkérnék: a későbbi biztos csatlakozás fejében önként mondjon le az euró alapító tagságáról.

Az ugyancsak a La Repubblicának nyilatkozó olasz miniszterelnök, Romano Prodi egyenesen úgy fogalmazott, hogy az Olaszország ideiglenes kizárásáról szóló hamis hírek “csak azt mutatják: valakinek érdekében áll vihart kavarni a pénzpiacokon”.

Az olasz miniszterelnök pénteken, Bonnban tárgyalt Kohl kancellárral. A tanácskozás után Prodi egy szűkszavú nyilatkozatban kifejtette, hogy drámai fordulat lenne, ha Olaszországot kirekesztenék, és nem tartozhatna a pénzügyi unió alapító tagjai közé. Ezt az olasz gazdaság sínylené meg, megint le kellene értékelni a lírát, és az ördögi kör kezdődne elölről – mondta.

Az olasz EMU-tagsággal kapcsolatos vihart a német kormányhoz és a Bundesbankhoz közel álló német pénzügyi és gazdasági szakemberek idézték elő, akik a napokban befejeződött davosi Világgazdasági Fórumon egyértelműen leszögezték: az erős és stabil euró érdekében Olaszország, valamint Spanyolország nem kerülhet be a közös pénzt megteremtők első körébe. A tekintélyes brit gazdasági napilap, a Financial Times ugyanakkor olajat öntött a tűzre, amikor írta, létezik egy titkos terv, miszerint Rómának kompromisszumot ajánlanak: az olaszok lemondanak az elsők között való csatlakozásról, de biztosítékot kapnak, hogy még a közös pénz – 2002-ben esedékes – tényleges forgalomba kerülése előtt csatlakozhatnak az euróhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik