Gazdaság

Kinn vagyunk a vízből

KSH: ÉLÉNKÜL A GAZDASÁG. A gazdaság élénkülését jelzik az év első felének adatai, hónapról hónapra emelkedik a termelés – a megállapítások magától Katona Tamástól, a KSH elnökétől származnak. A statisztikai hivatal adatai szerint az első félévben az ipari termelés 5,8 százalékkal volt magasabb az 1996 első félévében mért szintnél, ezen belül az első negyedévben 5,4 százalékos, míg a második negyedévben 10,1 százalékos növekedést tapasztaltak. Az élénkülés kilenc hónapja kezdődött, húzóereje az export. A KSH-elnök külön kiemelte: az élénkülés ellenére nem romlott az egyensúlyi helyzet, a fizetési mérlegben mutatkozó hiányt bőven pótolja a külföldi tőke beáramlása.

NÉPSZAVAZÁS A TERMŐFÖLD SORSÁRÓL. Négy ellenzéki párt aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy népszavazás döntsön a hazai termőföldek külföldi tulajdonlásának megtiltásáról. Az ügydöntő népszavazást a NATO-csatlakozás ügyében megtartandó, egyelőre még vitatott státusú népszavazással együtt szeretnék lebonyolítani. Kormánypárti vélemények szerint ugyanakkor a kormány földtörvény-módosítási javaslata elég garanciát tartalmaz arra, hogy a külföldiek a következő években ne juthassanak legálisan magyar földhöz, így szerintük ez ügyben a népszavazási kezdeményezés felesleges.

MILLIÁRDOS TARTOZÁSELENGEDÉS. Az Állami Számvevőszéknek a tavalyi zárszámadásról készített előzetes jelentése szerint a költségvetés – az államháztartási törvény szándékával szemben – arra készül, hogy bizonyos, jelentős összegű tartozásokat elengedjen, illetve átvállaljon. A zárszámadási törvényjavaslat szerint az Országgyűlés kötelezné a két társadalombiztosítási alapot, hogy az államnak engedjék át a MÁV Rt., a Mecsekurán Kft. és a rendőrség összesen 5,8 milliárd forintos járuléktartozását. A javaslat szerint ráadásul az állam felhatalmazást kapna arra is, hogy átvállalja a vasúttársaság által különböző kereskedelmi bankoktól felvett 15,7 milliárd forintnyi hitelt a kamatokkal és az árfolyamveszteséggel együtt. Az ilyen kötelezettségvállalások pedig, ha az adott évben nem is, a következő években ténylegesen is hozzájárulnak a deficit növekedéséhez.

NŐTT A KÜLFÖLDI TURISTÁK SZÁMA. A tavalyi, azonos időszakban tapasztalt visszaesés után idén az első félévben kismértékben ugyan, de nőtt a hazánkba látogató külföldiek száma: 1,5 százalékkal. Körülbelül hasonló minimális arányban bővült az első félévben külföldre utazó magyarok száma is. Az eddigi tapasztalatok szerint egyébként az utazások többsége a második félévre esik.

NEM CSÖKKEN A GYÓGYSZERÁR. A Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetsége e hét eleji tanácskozásán határozottan elutasította a kormány ideiglenes gyógyszerárcsökkentésre vonatkozó javaslatát. A Népjóléti Minisztérium az egészségbiztosító év végére várható hatalmas hiányára (40 milliárd forint – szemben a tervezett 3,8 milliárddal) való tekintettel szerette volna elérni, hogy a hazánkban forgalomba hozott gyógyszerek alapárát 1997. október elsejétől egységesen 5 százalékkal mérsékeljék a gyártók és a kereskedők. A gyártók viszont elutasító válaszukban arra hivatkoztak, hogy az ajánlat jelentős bevételkiesést okozna a hazai gyógyszergyártóknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik