Gazdaság

DÉL-KOREAI MENTŐAKCIÓ – Segélyrekord

A vártnál is nagyobb, 57 milliárd dolláros hitelcsomagról írt alá megállapodást a múlt héten Dél-Korea és a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az ázsiai ország a helyi üzleti köröket fájdalmasan érintő árat fizet a segítségért: meg kell nyitnia eddig védett piacait a külföldi konkurencia előtt.

Megszületett a megállapodás az IMF és Dél-Korea között az eredetileg 55, majd 57 milliárd dolláros segélyről. Ez az összeg minden korábbi IMF által szervezett hitelcsomagon túltesz. (Az eddigi legnagyobb összeget, 50 milliárd dollárt Mexikónak “gründolta” össze a nemzetközi pénzintézet; Indonézia 23, Thaiföld 17 milliárd dollárhoz jutott a Valutaalap jóvoltából.)

A kölcsönről szóló tárgyalások vitatott pontja volt, hogy mi legyen a pénzügyi válságért felelőssé tett pénzintézetekkel, valamint a korlátlanul terjeszkedő óriásvállalatokkal, a csebolokkal. Elemzők szerint minden azon múlik, hogy milyen változáson mennek át a csebolok, amelyek eddig – személyes viszonyra is alapozott állami segédletet élvezve – korlátlanul terjeszkedtek, és a realitásokat figyelmen kívül hagyó fejlesztéseikkel, korlátlan hitelfelvételükkel előidézték a válságot. A Samsung már a múlt héten bejelentette, hogy jövő évi fejlesztéseit 30 százalékkal visszafogja, s felfüggeszti autóipari kapacitásbővítési tervét. A Daewoo a vezetők 10-15 százalékos decemberi bércsökkentéséről, s bérük jövő évi befagyasztásáról döntött. Ami a bankokat illeti: a szöuli kormány a múlt héten kilenc pénzintézet tevékenységét függesztette fel.

A napokban egyébként megtörténtek az első külföldi leépítések is. Így a Daewoo visszalépett egy közel 1 milliárd dolláros franciaországi befektetés tervétől, a Hyundai befagyasztotta 6 milliárd dolláros skóciai invesztícióját, és hasonlóan döntött a Samsung is, amely észak-angliai beruházását állította le. A leépítések egyenlőre nem érintik a közép- és kelet-európai befektetéseket, így a lengyelországi, összesen mintegy 2 milliárd dollár értékű Daewoo, Samsung és Hyundai beruházásokat, projekteket.

Az IMF-terv első 5,5 milliárd dolláros részlete már a héten megérkezik Szöulba, az év végéig pedig 10 milliárd dollárnál nagyobb összeg áll majd rendelkezésre. Dél-Korea 120 milliárd dolláros külföldi adósságából 66 milliárd rövid távú, amelyből 20 milliárdot az év végéig kell rendeznie.

Az IMF 21 milliárd dolláros adagja körülbelül 2000 százaléka a délkelet-ázsiai ország kvótájának a nemzetközi pénzügyi szervezetnél. Ez jóval meghaladja a hitelek kihelyezésekor szokásos 300-400 százalékos arányt. (Mexikó, az 1995-ös pénzügyi válsága idején kvótájának 700 százalékáig kapott hitelt.)

A megállapodás hírére egyébként jelentősen drágultak a részvények a szöuli tőzsdén. Aznap a börze KOSPI indexe – 7 százalékot emelkedve – 405,81 pontra ugrott. A forgalom rekordnagyságú lett: 111,1 millió részvény cserélt gazdát. A dél-koreai nemzeti valuta árfolyama is erősödött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik