Gazdaság

EURÓPA ÉPÍTÉSI PIACA – Keleti lendület

A gazdasági növekedésnél jóval szerényebb mértékben, becslések szerint 0,8 százalékkal emelkedik az idén az építőipar teljesítménye Európában. A kontinens nyugati felén a felújítások és korszerűsítések, keleti felén pedig az infrastrukturális beruházások élénkülése várható - derül ki a Bau-Data legfrissebb jelentéséből.

Az öreg kontinens építési piaca 1996-ban 0,7 százalékkal volt szűkebb az előző évinél. A decemberben Párizsban tartott Euroconstruct konferencián közzétett adatok tanúsága szerint ennek oka elsősorban a lakások építésének visszaesése volt. A másik ok az, hogy a maastrichti egyezmény miatt szigorú restrikciós politikát folytató uniós államokban erősen csökkentek az állami infrastrukturális beruházások. Jóllehet, a szervezethez tartozó 19 országban várható 2,4 százalékos gazdasági növekedés mellett az építési teljesítmény némi bővülést mutat, nagy mozgásokra az idén sem lehet számítani, hiszen az egyes országok szociális és költségvetési politikája nemigen változik.

Az bizonyosra vehető, hogy Nyugat-Európában az idén folytatódik a lakás- és a költségvetési magasépítési beruházások csökkenése. Ezzel párhuzamosan lendületbe jöhetnek az infrastrukturális, a termelő- és a szolgáltató-invesztíciók. Jelentős bővülésre lehet számítani az épületfelújításoknál és -korszerűsítéseknél, ami a teljes építési tevékenység 34 százalékát is elérheti. A nyugat-európai országok összesen mintegy 6700 milliárd ecu-re rúgó GDP-jének 10,2 százalékát építési teljesítményük adja. A mintegy 670 milliárd negyede lakásépítési, 34 százaléka felújítási és korszerűsítési-, magasépítési tevékenység. A kettő együtt a teljes európai építési piacnak közel 60 százalékát teszi ki.

A Bau Data jelentésében felidézi az Euroconstruct négy kelet- és közép-európai országra vonatkozó adatait. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia immáron hatodik éve társult tagjai az európai építésipiac-elemző és -prognosztizáló együttműködésnek. A szervezet legfrissebb előrejelzésében a keleti régió adatai már nem elkülönítve, hanem szervesen, a többi ország adataival egybevetve szerepelnek, ami az európai integrációs folyamat egyik jelentős állomásának tekinthető. Eszerint Európa keleti felén 1993-1994 óta viszonylag egyenletes növekedés tapasztalható. Ennek üteme jóval magasabb, mint a nyugat-európai, összességében el-éri az 5,5 százalékot. Az idén a legnagyobb értékű beruházások mind a négy országban az infrastruktúra területén várhatók, de a lakásépítésben, valamint a termelő- és szolgáltató szektorban megvalósuló fejlesztések növekedési üteme is kiemelkedő.

Magyarországon a magas kelet- és közép-európai növekedést is meghaladó élénkülés várható a magánberuházásoknál, az épületfel-újításoknál- és korszerűsítéseknél. Az előkészület alatt álló beruházások és a tervezett kormányzati beruházások ismeretében a Bau Data becslése szerint az idén 5-6 százalékos bővülés lesz a hazai építési piacon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik