Gazdaság

Korhelyleves

SZAKSZERŰ ÉS HATÉKONY SZABÁLYOZÁST KÉRT AZ ORSZÁGGYŰLÉSTŐL A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK. Göncz Árpád alkotmányos aggályaira hivatkozva elébb az összeférhetetlenségi, majd a privatizációs törvényt küldte vissza “megfontolásra” a legfőbb törvényhozó testületnek. Az elnök az előbbi jogszabály esetében azért nem kért az Alkotmánybíróságtól normakontrollt, mert úgy vélte, hogy e törvény csak képviselőkre vonatkozik, így nincs szükség egy másik intézmény közreműködésére. A privatizáció szabályozásával kapcsolatos anomália pedig könnyen megszüntethető. A kormánypártok több politikusa is bírálta a köztársaság első emberének döntését, a koalíciós egyeztető tárgyalásokon mind az MSZP, mind az SZDSZ álláspontja az: szükség van az összeférhetetlenségi törvényre. Nézetkülönbség a másik jogszabállyal kapcsolatban merült fel; míg a szocialisták bizonyos megszorításokkal állami vagyonhoz juttatnák a szövetkezeteket, addig a szabaddemokraták ezzel nem értenek egyet.

A VATIKÁN KÖZLEMÉNYBEN TILTAKOZOTT AZ EGYSZÁZALÉKOS ADÓFELAJÁNLÁSRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY ELLEN. A határozott “non” magyarázataként a Szentszék azt hozta fel, hogy a törvény kész tények elé állította a katolikus egyházat, miközben államközi tárgyalások folynak a Vatikán és a magyar állam között. A Magyar Katolikus Püspöki Kar a törvény módosítását vagy legalábbis hatályba lépésének halasztását szeretné elérni.

AZ ÉVEK ÓTA SZOKÁSOS ÁRHULLÁMMAL KEZDŐDÖTT AZ ÚJ ESZTENDŐ. 1997. január 1-jétől többet kell fizetni a tömegközlekedési eszközökön, a postákon, a telefonálásért, a villamos energiáért és így tovább, a lista hosszú.

TÖMEGESEN ADJÁK VISSZA ENGEDÉLYÜKET AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓK, elsősorban a tb-járulékok szabályainak megváltozása miatt. Ettől az esztendőtől egyébként új terhet, az egészségügyi hozzájárulást is fizetni kell, az erről szóló rendelet végrehajtásában még sok a bizonytalanság.

SZABADKERESKEDELMI EGYEZMÉNYT ÍRT ALÁ MAGYARORSZÁG ÉS TÖRÖKORSZÁG. További bilaterális meg-állapodások lehetségesek Izraellel és Romániával. E szerződések javíthatják az exportlehetőségeket, és olcsóbbá tehetik az importot.

ÁRUBA KÍVÁNJA BOCSÁTANI KINNLEVŐSÉGEIT AZ ANTENNA HUNGÁRIA. Az ajánlat két cégre: a Magyar Televízióra és a Magyar Rádióra vonatkozik, s 1,5 milliárd forintot tesz ki. E közszolgálati intézmények összes tartozása azonban egyes hírek szerint ennél egymilliárd forinttal több.

AZ IDEI ÉV IS ÁRROBBANÁSSAL kezdődött a Budapesti Értéktőzsde részvényszekciójában. Az év elején szokásos technikai szünetet követően ezen a héten kezdődhetett meg a kereskedés a parketten, ami az első nap 157, a második nap pedig 172 pontos emelkedéssel lepte meg az érdekelteket. (Lásd grafikonunkat!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik