Gazdaság

KÖLTSÉGVETÉS ’96 – Váratlan végszó

Mindenekelőtt a jelentősen alulkalkulált társaságiadó-bevételeknek köszönhetően a központi büdzsé privatizációs bevételek nélkül számított hiánya 80 milliárd forinttal kedvezőbb lett a vártnál. Az államháztartási deficit GDP-hez viszonyított aránya az ígért szint alatt maradt.

Az eredetileg tervezettet 46 milliárd forinttal, az év közben módosított költségvetési elő-irányzatot pedig 36 milliárd forinttal meghaladó társasági adó folyt be december végéig a központi költségvetésbe – derült ki a Pénzügyminisztérium előzetes számításaiból. Ez több más egyensúlyjavító tétellel – így az elkülönített állami alapok 15 milliárdos vagy a vámbevételek 3 milliárdos többletével, illetve a költségvetési intézmények jelentős “alulköltekezésével” – együtt azt eredményezi, hogy az egyszeri bevételek és kiadások nélküli költségvetés a tervezett 232,8 milliárd forint helyett 153 milliárd forint körüli hiánnyal zárja az 1996-os esztendőt. A csökkenő hiány pótolja a társadalombiztosítási alapoknak a tervezett 17,8 milliárddal szemben 70-80 milliárd forintra rúgó deficitjét, így az államháztartás hiánya – a kormány Nemzetközi Valutaalapnak tett vállalásának megfelelően – valamivel 4 százalék alatt marad.

Az egyszeri bevételeket és kiadásokat is figyelembe véve a költségvetés egyenlege 25 milliárd forinttal rosszabbá válik. A Kincstár munkába állása miatt az államháztartáson belüli pénzutaztatás megszűnéséből keletkező 33 milliárd forintos egyszeri bevétellel szemben ugyanis 58 milliárd forint egyszeri kiadás áll – ennyit utalt át decemberben a büdzsé a Magyar Nemzeti Bank veszteségeinek megtérítése címén a jegybanknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik