Gazdaság

FELÁLLT AZ ÚJ OSZTRÁK KORMÁNY – Irány Maastricht

Rudolf Edlinger személyében megtalálta pénzügyminiszterét az új osztrák kancellár. Ezzel teljessé vált Viktor Klima kormánya, amelyben kicserélődtek a szociáldemokrata tisztségviselők.

Rudolf Edlingernek az osztrák főváros önkormányzata pénzügyi tanácsosaként jelentős szerep jutott a Creditanstalt privatizációjában, 1994 előtt pedig Bécs lakásépítési programját irányította városi tanácsosként. A kijelölését követő első reakciók óvatosak: az elemzők úgy értékelik, hogy személye az üzleti világban, de az Európai Unió adminisztrációja, valamint a nemzetközi pénzintézetek körében sem túl ismert.

A pénzügyminiszter tennivalóit az előzőleg ezt a posztot betöltő Klima már jó előre kijelölte. A kancellárrá avanzsált pénzügyminiszter tavaly márciusban drasztikus költségvetési programot fogadtatott el, Maastricht célkitűzéseit teljesítendő: két éven belül 100 milliárd schillinget kell megspórolnia az osztrák államháztartásnak.

Mindeközben az osztrák konjunktúra-kilátások nem egyértelműen biztatóak. A kormány előrejelzése szerint a GDP 1997-ben mindössze 1,2 százalékkal fog gyarapodni. A munkanélküliség növekszik, az aktív lakosság több mint 6 százalékát sújtja, míg Maastricht előirányzata 4 százalék. A 2,3 százalékos infláció viszont megfelel az európai átlagnak, és az államháztartás rendbetétele halad. Bár az államadósság még a GDP 70 százaléka fölött van, a deficit csökken: tavaly a GDP 3,7 százalékát tette ki a tavalyelőtti 6,2 százalékkal szemben, az idei tervek pedig 3 százalékot irányoznak elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik