Gazdaság

Árbravúr

Gyökeres szemléletváltást és érdemi áttörést jelent a hazai Internet világában a Monor Telefon Társaság (MTT) kezdeményezése, amely szerint júliustól percenként csupán 2 forintot kell fizetniük azon telefontulajdonosoknak, akik vonalukat internetes kalandozásra használják. A valamennyi napszakra érvényes ár a Matáv nappali helyi hívású tarifájánál 66 százalékkal olcsóbb, igaz, percenként 71 fillérrel drágább az országos koncessziós éjszakai díjszabásánál. Ez az ár viszont lehetővé teszi, hogy egyenletesebbé váljék a számítógépes hálózatok terheltsége, s az előfizetőknek ne kelljen az éjjeli vagy esti órákra várniuk ahhoz, hogy csatlakozzanak az Internet-hálózathoz. E felhasználók ugyanis – akik napjainkban havi maximum 5-6 ezer forintért teljes körű Internet-előfizetést vásárolhatnak – leginkább a telefonszámlát sokallják, mondván: havi 10-15 ezer forintot az egyéni előfizetők nem képesek a hálóra költeni. Az MTT ajánlatát a céghez tartozó régió Internet-használóinak mintegy fele élvezheti – azok, akik az MTT-nél, vagy a DataNet Rt.-nél fizettek elő az Internetre.

Az MTT koncessziós területének 43 településén 84 ezer háztartásban közel 224 ezer lakos él. Az itt működő vállalkozások száma 5 ezer fölötti. Ezen a vidéken – amely magában foglalja Vecsést, Monort, Üllőt, Dabast – 60 ezer telefonvonal működik, de az MTT és a DataNet Internet-előfizetőinek a száma csupán 80-100 (igaz, 60-70 százalékuk a gazdálkodói szférából kerül ki). Az MTT részesedéssel bír minden helyi DataNet-felhasználó havi díjából, s mivel olyan maroknyi a körzet Internet-előfizetőinek a száma, megengedhették maguknak a meglepő árcsökkentést – amely egyébként csak a kapcsolt vonali hálózatra érvényes, a bérelt vonalon internetező intézményekre nem.

A kedvezmény így főként a kisvállalkozások és az egyéni előfizetők számára jelent nagy lehetőséget. Ma még nem tudható, milyen lesz a többi távközlési és Internet-szolgáltató reakciója. Az azonban bizonyos, hogy a fogyasztói csoportosulások az MTT lépését példaértékűnek fogják tekinteni, és hasonló árcsökkentésre sarkallják majd a Matávot és a többi helyi távközlési koncessziós társaságot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik