Gazdaság

ETIKUS VISELKEDÉS ÉS KOMPETENCIA

Az Egyesült Államokban a Hivatásos Értékelési Gyakorlat Egységes Standardjai című dokumentum tartalmazza a szakmára vonatkozó etikai és kompetencia-szabályokat. Az alábbiakban ezeket foglaltuk össze vázlatosan.

ETIKAI SZABÁLYOK

A hivatásos értékelési gyakorlat bizalmi jellege miatt az értékelőnek a legszigorúbb szakmai, etikai szabályoknak megfelelően kell eljárnia. Az erre vonatkozó szabályok négy részből állnak.

MAGATARTÁS

– Az értékelőnek etikusan és szakmai hozzáértést tanúsítva kell viselkednie. Azon értékelőnek, akiről reálisan feltételezhető, hogy egy értékelés, elemzés készítésekor vagy tanácsadási szolgálat nyújtásakor az ügyben nem érdekelt harmadik félként, részrehajlás nélkül jár el, köteles a megbízásait elfogulatlanul, függetlenül és tárgyilagosan, valamint személyes érdekek figyelmen kívül hagyásával teljesíteni.

– Az értékelőnek tartózkodnia kell minden félrevezetőnek vagy csalárdnak tekinthető magatartástól. Különösen etikátlannak tekinthető egy értékelő részéről efféle jelentés felhasználása vagy közlése, illetve a jelentés ebbéli voltának tudatában annak engedélyezése, hogy azt bárki más közölje.

– Az értékelőnek tilos bizonyítás nélkül a fajra, bőrszínre, vallásra, nemzeti hovatartozásra, nemre, családi állapotra, korra, szociális segélyben részesülésre, fogyatékosságra és más hasonló jellemzőkre alapozott következtetésekre támaszkodnia.

– A feltételezésekre alapuló értékelés, elemzés készítése, illetve arra alapuló tanácsadás nyújtása etikátlannak tekintendő. Kivétel ez alól: ha világossá teszik, hogy feltételezésekkel élnek; ha a feltételezésekre jogi okokból egyértelműen szükség van, vagy azok nélkülözhetetlenek a megalapozott elemzéshez és a használatuk nem félrevezető; ha a jelentés egyértelműen leírja, hogy miért szükséges feltételezésekkel élni, mi maga a feltételezés, és használata milyen hatással van az értékelés eredményére.

MENEDZSMENT

– Etikátlan olyan tiszteletdíj elfogadása, amely előre megadott érték jelentésétől, a jelentett értéknek az ügyfél számára kedvező irányú torzításától, előre megadott végkövetkeztetésre jutástól, vagy egy előre meghatározott későbbi esemény bekövetkeztétől függ. (E korlátozás nem alkalmazandó azokban az esetben, amikor az értékelő nem pártatlan, és reálisan nem is feltételezik róla, hogy elfogulatlanságot igénylő szolgáltatást nyújt. Az ilyen megengedett, feltételhez kötött tiszteletdíjat egyértelműen meg kell jelölni a jelentésben.)

– Etikátlan a megbízás megszerzéséhez kapcsolódóan nyilvánosságra nem hozott díjak, jutalékok fizetése, illetve természetbeni juttatások nyújtása.

– Etikátlan az értékelési megbízások hirdetés vagy egyéb úton való keresése, ha az hamisnak, félrevezetőnek vagy túlzónak tekinthető.

TITOKTARTÁS

– Az értékelőnek kötelessége az ügyféllel való kapcsolatát bizalmasan kezelni.

DOKUMENTÁCIÓ

– Az értékelőnek írásos formában dokumentálnia kell megbízásait – ideértve a szóbeli tanúskodást és jelentésadást is -, továbbá köteles ezeket az iratokat az elkészültük után eltelt öt évig (vagy bírósági tanúskodás esetén a végső bírósági döntés után eltelt két év közül a később lejáró határidőig) megőrizni.

KOMPETENCIÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

– Az értékelőnek – mielőtt elfogadna egy megbízást vagy megegyezne egy megbízás végrehajtásáról – megfelelő módon meg kell határoznia a vizsgálandó problémát, valamint rendelkeznie kell a szükséges ismeretekkel és tapasztalattal a megbízás kompetens végrehajtásához.

– Ennek hiányában – a megbízás elfogadása előtt az ügyfél tudomására kell hoznia, hogy hiányosak az ismeretei és/vagy tapasztalatai; – a megbízás kompetens teljesítéséhez szükséges összes szükséges vagy helyénvaló lépést meg kell tennie; – az elkészítendő jelentésben pedig le kell írnia az ismeretek és/vagy tapasztalatok hiányos voltát, és a megbízás kompetens teljesítése érdekében tett lépéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik