Gazdaság

Keleten a helyzet…

LASSUL A LEÉRTÉKELÉS. Januártól az eddigi 1,0 százalék helyett 0,9 százalékkal értékelik le havonta a forintot. A pénzügyminiszter és a jegybankelnök szerint erre az idei gazdasági eredmények lehetőséget adnak. A GDP és az államháztartás hiánya egyaránt a vártnál kedvezőbben alakul (előbbi az év végére 4 százalék körül jár majd, míg utóbbi – a GDP 4,9 százaléka helyett – csupán 4,7 százalék lesz). Az éves infláció 18,0-18,2 százalékra prognosztizálható, melynek nyomán a reálbér-növekedés elérheti a 4 százalékot.

ÁSZ-ÉRTÉKELÉS A PHARE-PROGRAMRÓL. Bár az átalakulás nehézségeinek leküzdésében segített, a magyar érdekeknek sokszor nem kedvezett az Európai Unió (EU) Phare-programja – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatából. Hat év alatt 683,3 millió ecu segély érkezett Magyarországra, java részük azonban a megbízási szerződések révén vissza is jutott az EU-ba. Az Unió Tanácsa mindenesetre emeli a társult tagországoknak juttatandó összegeket: az ezredfordulóig évi 1,3, utána pedig 3 milliárd ecu-t szán a tíz országnak.

KORRUPCIÓELLENES OECD-KONVENCIÓ. A gazdasági elitklub valamennyi tagországa parafálta azt az egyezményt, mely az állami tisztviselők kenőpénzét hivatott megszüntetni a nemzetközi üzleti világban. (Magánszemélyekről, cégekről és politikai pártokról a konvenció nem szól.) A Washingtonban kezdeményezett megállapodást várhatóan néhány OECD-n kívüli állam – köztük Bulgária és Szlovákia – is aláírja majd.

JAVULT A FOLYÓ FIZETÉSI MÉRLEG. Alig 10 milliárd dolláros hiányt produkált szeptemberben a folyó fizetési mérleg – ez mindössze egytizede volt az augusztusinak. Az egyensúlyközeli állapot a kereskedelmi mérleg deficitjének csökkenésével magyarázható. Utóbbi a bevételi oldalon gyarapodott az átlagosnál jobban: e hónapban érkeztek meg a közvetlen tőkebefektetések utáni osztalékok, és a viszonzatlan át-utalásból is jóval több jött, mint ment (az első háromnegyed év egyenlegeiről lásd a grafikont).

ÚJ JAVASLAT BŐSRE. Két kisebb duzzasztógát építését ajánlotta Nagymaros helyett a hágai ítéletet követő harmadik szakértői tárgyalás alkalmával a magyar küldöttség. Ez azonban csak egyike az előterjesztett három javaslatnak: a másik kettő a medererózió megakadályozására hagyományos hajózási technikákat, illetve medervisszatöltést szorgalmaz.

MAGYAR EXPORT KÍNÁBA. Tízezer magyar gyártású Opel személyautó kínai exportját engedélyezte az ázsiai ország, összesen 80-100 millió dollár értékben. Az ottani Állami Tervbizottság elnökének budapesti tárgyalásain Ikarus buszok és gyógyszerek kiviteléről is szó esett, melyek révén valamelyest javítható volna hazánk hagyományosan nagy kereskedelmi passzívuma Kínával szemben. Ez az idén szeptember végéig – 11 millió dolláros magyar export mellett – 179 millió dollárt tett ki.

BRÓKERCSŐD JAPÁNBAN. Csődbe jutott a Jamaicsi, japán negyedik legnagyobb brókerháza. A hír a nemzetközi tőzsdéken és a jenen is nyomot hagyott (a japán valuta az elmúlt öt év legalacsonyabb árfolyamát hozta). Az ügy Európában leginkább a Budapesti Értéktőzsdén éreztette hatását, ahol is a BUX hétfőn 7,3 százalékot esett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik