Gazdaság

Körtánc

NATO-CSATLAKOZÁS AZ ELSŐ KÖRBEN. Magyarország, Lengyelország és Csehország társaságában, 1999-ben csatlakozhat a NATO-hoz – határoztak a tagországok a szervezet keddi madridi csúcstalálkozóján. Bár Franciaország és Olaszország végig kitartott azon álláspontja mellett, hogy Romániát és Szlovéniát is már az első körben a katonai szövetség tagjává kellene tenni, a szavazáson végül az Egyesült Államok által előnyben részesített többlépcsős változat kapott zöld utat.

INFLÁCIÓ ’98. A jövő év végére 12 százalék körülire csökkenhet az infláció – közölte Surányi György, a jegybank elnöke. Ennek azonban feltétele, hogy az államháztartási hiány 1998-ban ne haladja meg a GDP 4,9 százalékát. Másik lényeges elem, hogy a nominális bérkiáramlás a tervezett 14-15 százalékon maradjon. Ehhez meg kell törni azt az állandósult gyakorlatot, hogy a gazdálkodó szervezetek az infláció mértékétől függetlenül, évente átlagosan 18-23 százalékos béremelést hajtanak végre.

BANKI PERPATVAROK. Személyi felelősöket is megnevez az Állami Számvevőszék a Budapest Bank privatizációjáról készített előzetes jelentésében. Eszerint a Pénzügyminisztérium vezető munkatársai nem tájékoztatták a valóságnak megfelelően a kormányt arról, hogy milyen további kötelezettségvállalást jelent a hitelintézet magánosítása az állam számára. A számvevők megállapítják: jelenleg 16,3 milliárd forintra tehető az az összeg, ami a bank privatizációja miatt a költségvetést terheli. A héten a kormány azt is jóváhagyta, hogy a Postabank és az ÁPV Rt. vagyoncserét hajtson végre. A tranzakció során a hitelintézet 17 milliárd forint értékben ad át ingatlanokat és nehezen értékesíthető befektetéseket, cserébe különféle részvényeket kap a vagyonkezelő kisebbségi portfóliójából.

ÚJABB ÁLOMHATÁR FELETT A BUX. Alig egy hónap alatt közel ezer ponttal növekedett a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe. Az elmúlt hét utolsó napján a BUX történetében először átlépte a lélektaninak tekintett hétezres határt (lásd grafikonunkat). A hossz elsősorban az úgynevezett blue chipek kereskedelmében éreztette hatását: emelkedett a Mol és a TVK részvényeinek ára, s új árfolyamrekordot könyvelt el az Egis és az OTP is.

EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS: HIÁNYZÓ MILLIÁRDOK. Az év első öt hónapjában az Egészségbiztosítási Alap 27,7 milliárd forintnyi veszteséget halmozott fel. A hiány mértéke az év végére elérheti a 45-65 milliárdot. A deficit elsősorban az 1800 forintos egészségbiztosítási hozzájárulás elmaradásából származik: május végéig az időarányos 40,4 milliárd helyett csak 22,2 milliárd forint folyt be ilyen címen a biztosító kasszájába.

INDUL AZ MKMTEL. Új országos távközlési társaság alapjait tette le az elmúlt héten a KFKI Számítástechnikai Rt., a MÁV és a Mol. A 27,8 millió forintos törzstőkével induló MKMTEL Távközlési Kommunikációs Kft.-t a Matáv versenytársának szánják azt követően, hogy annak 2002-ben lejár a monopoljoga. Az alapításban a hírekkel ellentétben nem vett részt sem a Magyar Villamos Művek, sem pedig az Antenna Hungária.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik