Közélet

Óbudai robbanás: bomba a romok között

óbudai robbanás (óbudai robbanás, robbanás, )
óbudai robbanás (óbudai robbanás, robbanás, )

Fokozott tűzszerészi felügyelet mellett folytathatják csak a romok eltakarítását. Az aknát a rendőrség elszállította.

A Tímár utcai társasházban múlt szerdán volt két halálos áldozatot követelő robbanás. Az épület két felső szintje majdnem teljesen leomlott, a ház életveszélyessé vált.

A felső szint bontása közben hétfőn egy bombának tűnő szerkezetre bukkantak. Petridisz Miklós építésvezető elmondta, hogy a szerkezet a födémben volt, és a múlt heti robbanáskor zuhant az udvarra. Egy második világháborús aknáról van szó – tette hozzá a Hír24 tudósítójának. Tudomása szerint a robbanótest nem éles, de “bármi lehet benne”.


Fotó: MTI / Lakatos Péter

Elmondta, úgy tudja, az épület sok belövést kapott a második világháborúban és a robbanószerkezetek általában a födémbe fúródtak be.

Kérdésre válaszolva lehetségesnek nevezte, hogy a vélhetően gázrobbanást követően a födémbe ágyazódott robbanószerkezetek működésbe léptek. Hangsúlyozta azonban, hogy ez csupán csak feltételezés, ám ez magyarázatul szolgálhat a detonáció szokatlanul nagy erejére.

A környék kitelepítésére nem volt szükség. A rendőrség a világháborús aknagránátot elszállította.

Segítség a károsultaknak

Bús Balázs, Óbuda polgármestere közben arról számolt be, hogy eddig 2,2 millió forint segélyt osztottak ki 14 kiköltöztetett családnak.  A pénteken elindított adományvonalra hétfő délelőtt 10 óráig 200 ezer forintnyi felajánlás érkezett. Az OTP felajánlott két üres lakást a közelben az érintettek elhelyezésére és az Auchan is adományokat ajánlott fel a lakóknak.

További három család kérte az önkormányzattól, hogy gondoskodjon az elhelyezésükről, őket még hétfőn szükségszállásokra költöztetik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik