Gazdaság

KÉT ÉRDEK KÖZÖTT

Egyelőre nehéz eldönteni, hogy a feldolgozóban tulajdont szerző termelőnek mi fontosabb: a biztos értékesítés, a piacinál nagyobb ár a leadott nyersanyagért, vagy tulajdonosként – éppen a felvásárlási árakat leszorítva – a nagyobb osztalék. Egyes szakértők szerint a termelő célja – mivel az alapanyag-termelés jövedelme annyira szerény – az, hogy a lehető legmagasabb felvásárlási árat érje el, még annak árán is, hogy a feldolgozónak, amelyben maga is tulajdonos, alig maradjon nyeresége. Az osztalék ugyanis, még ha jutna is, bizonytalan: a többi tulajdonos úgy is dönthet, hogy a nyereséget a cégben hagyja, és fejlesztésre fordítja. A feldolgozók úgy vélik, a termelő hosszú távú érdeke, hogy tartósan fennmaradjon az élelmiszer-ipari cég. Ez pedig elképzelhetetlen ésszerűtlenül magas felvásárlási árakkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik