Gazdaság

Évadnyitó

ÜGYDÖNTŐ NÉPSZAVAZÁS. A kormány, korábbi véleményét megmásítva, múlt heti ülésén úgy döntött, hogy ügydöntő népszavazás kiírását kezdeményezi. A tervek szerint november 16-án egy időben, ám két külön szavazócédulán, összesen három kérdés megválaszolásával dönthetnének a polgárok az ország NATO-tagságáról és a termőföld eladásának szabályozásáról.

VITÁZÓ SZOCIÁLIS PARTNEREK. Távolodik a szociális partnerek álláspontja a közalkalmazottak béremeléséről – legalábbis ez derült ki a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsa múlt heti ülésén. A kormány 14,5 százalékos ajánlatát a munkavállalók ugyanis kevesellték, az önkormányzatok viszont legfeljebb 12,1 százalékos emelést tartanak finanszírozhatónak. A szakszervezetek eközben ragaszkodnak ahhoz, hogy a közszférában dolgozók keresete nagyobb mértékben növekedjen, mint a veresenyszférában, ami 16 százalék fölötti emelést jelentene. Egyes szakszervezetek még ennél is többet szeretnének, ami a kormány szerint elfogadhatatlan.

INDULNAK A MAGÁNPÉNZTÁRAK. Hétfő óta kérhetnek alapítási engedélyt a magánnyugdíjpénztárak. Az előzetes kalkulációk 25-30 intézmény megalakulásával számolnak az év végéig, s jövőre várhatóan mintegy másfél millióan lépnek be a pénztárakba. Az alapítók zömében a nagyobb önkéntes pénztárak, vállalatok, kamarák, bankok, biztosítók közül kerülnek ki. A tagdíjak szedését jövő januártól kezdhetik meg azok a magánpénztárak, amelyek (az alapítási engedély sikeres megszerzése után) már az idén megkapják tevékenységi engedélyüket. Az első két pénztáralapító – az OTP Bank és a Winterthur Országos Nyugdíjpénztár – már a hétfői nyitáskor beadta az alapítási engedély iránti kérelmét.

TÖBB ÁRU MOZGOTT AZ ELSŐ FÉLÉVBEN. A KSH jelentése szerint hazánkban az első félévben 3,5 millió tonnával több árut szállítottak, mint az előző év azonos időszakában. Ez összességében 5,4 százalékos emelkedést jelent (a negyedéves változásokról lásd a grafikont). Az említett időszakban a közúti szállítás 11,3 százalékkal, a vízi szállítás 4,5 százalékkal, a vasúti szállítás pedig szerény 0,5 százalékkal több árut szállított, mint tavaly. Az ágazat árutonna-kilométerben mért teljesítménye viszont ugyanezen időszakban 2,8 százalékkal csökkent. Itt a vasút áll a legjobban, hiszen teljesítménye még nőtt is (0,7 százalékkal), ezzel szemben a közúti szállításé 5,2, míg a vízi szállításé 3,8 százalékkal kisebb volt, mint az előző év első felében. A két ellentétes tendenciájú változás mindenekelőtt a rövidebb fuvarok arányának emelkedését jelzi.

AZ APEH KIÁLL A JÖVEDELEMKIMUTATÁS MELLETT. A tisztességes adózók védelmét szolgálja a tavalyi személyi kiadások és adómentes jövedelmek iránt tudakozódó kérdőív, s még véletlenül sem az adózók ellen irányul – jelentette ki Kékesi László Apeh-elnök. A hivatal mintegy 73 ezer egyéni vállalkozónak és adószámmal rendelkező magánszemélynek küldött olyan kérdőívet, amelyben az elmúlt évre vonatkozó kiadásokról, ráfordításokról, befektetésekről és velük szembeállítható adómentes bevételekről érdeklődik. Ugyanakkor egyes vélemények szerint az Apeh tudakozódása sérti az adatvédelmi jogokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik