Közélet

Öt évet kapott a cellatársaival fajtalankodó rab

Az elítélt két társával együtt bántalmazta több cellatársukat és fajtalankodott velük a szolnoki büntetés-végrehajtási intézetben még 2009-ben. Öt év fegyházbüntetést szabtak ki rá.

Kapcsolódó cikkek

Az ügyben másodrendű vádlott férfi az első- és harmadrendű vádlottal 2009 január–februárjában egy zárkában volt elhelyezve. Ez alatt az idő alatt a három vádlott a két cellatársukat többször is bántalmazta, és egymással, valamint az elsőrendű vádlottal fajtalanságra kényszerítette – ismertette kedden az ügy részleteit Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla sajtószóvivője.

Az első fokon eljáró Szolnoki Városi Bíróság 2011 szeptemberében mint különös visszaesőt hat és fél év fegyházbüntetésre ítélte a másodrendű vádlottat folytatólagosan, társtettesként elkövetett szemérem elleni erőszak és folytatólagosan elkövetett kényszerítés miatt. A társtettesként elkövetett kényszerítés és folytatólagosan társtettesként elkövetett testi sértés vádja alól azonban a bíróság felmentette.

A másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék 2012 júniusában az elsőrendű vádlottra tíz év fegyház-, a harmadrendűre négy év börtönbüntetést szabott ki. Az ő esetükben a másodfokú határozat jogerőre emelkedett. A másodrendű vádlott ellen azonban a bíróság a társtettesként folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak bűntette miatti eljárást megszüntette, és a cselekményét nem folytatólagosan elkövetettnek minősítette. Így a vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés-büntetés időtartamát a bíróság öt évre leszállította.

A másodrendű vádlott esetében az ügyész jelentett be fellebbezést a büntetést enyhítő rendelkezés miatt is, így került az ügy a Debreceni Ítélőtáblára.

A táblabíróság Elek Margit vezette büntetőtanácsa szerint a Szolnoki Törvényszék által kiegészített és helyesbített tényállás megalapozott volt. Mivel a vádlott jelenleg egy más cselekmény miatti büntetését tölti, ezért a Szolnoki Törvényszéknek intézkednie kell a büntetések összbüntetésbe foglalásáról. Az ítélet jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik