Közélet

Slaggal lopták a gázt

gazcso(210x140)(1).jpg (gázvezeték, )
gazcso(210x140)(1).jpg (gázvezeték, )

Egy szabolcsi faluban buktak le a tolvajok.

A Tigáz Zrt. tájékoztatása szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Encsencsen a mérőórától az ingatlanra egy házilag kiépített csatlakozással, gumislagon keresztül vezették be a méretlen földgázt.

Az ingatlan gázmérőjét és nyomásszabályzóját leszerelte a szolgáltató, és a rendőrségi feljelentés mellett a rendszer megbontásáért kiszabható kötbért is követeli majd a szabálytalan vételezőtől.

Így lopnak sokat

Tavaly 70 millió köbméternyi gázt loptak el kilencmilliárd forint értékben. A Tigáz 2012-ben több mint 350 ezer alkalommal szállt ki fogyasztói helyekre, a 72 ezer célzott ellenőrzés során pedig 13 ezer esetben tárt fel szabálytalan vételezést. A gázlopások felében a plombát sértik meg, illetve a mérő számlálóját pörgetik vissza, az esetek 15 százalékában a mágnesezést, a maradékban pedig a mért rendszer megkerülését alkalmazzák.

Az adósoktól megvonják a gázt

Szegény területeken gyakran megesik, hogy nem tudják fizetni a számlákat, ezért is kényszerülnek lopásra. A fogyasztóvédők épp ma hívták fel a figyelmet, hogy mikor lehet kikapcsolni valakitől a szolgáltatást. Előfordul ugyanis, hogy idő előtt büntetik a számlát késve rendezőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik