Gazdaság

Egyensúly kérdőjelekkel

Kellemes meglepetéssel kezdődött 2001. – úgy is lehet fogalmazni, hogy kedvezően zárult 2000. -, hiszen a folyó fizetési mérleg hét elején nyilvánosságra került adatai jobbak a vártnál.#<# Az 1 milliárd 914 millió eurós éves hiány 56 millióval jobb a megelőző esztendeinél. A jegybank magyarázata szerint a javulás hátterében az idegenforgalom bevételi többletének megugrása áll. Ugyanakkor a kereskedelmi mérleg kiadási oldala is nőtt, és a decemberi - a várakozásoktól ugyan némileg elmaradó, ám így is 593 millió eurós - hiány a magas importszámlára vezethető vissza. Egyensúly kérdőjelekkel 1Örömteli tény, hogy a tavalyi erőteljes gazdasági növekedés az egyensúly romlása nélkül volt tartható. A számok mögé pillantva azonban kiderül, hogy a mérleg egyenlegének szinten maradása mellett az áruforgalom terén félmilliárd eurós romlás mellett következett be (az 1999-es 2,05 milliárddal szemben tavaly 2,58 milliárd eurós mínusszal zárt a magyar külkereskedelem).

A folyó fizetési mérleg hiányát lényegében ellensúlyozta a működő tőke beáramlása, hiszen 1,76 milliárd euró befektetést realizáltak a külföldi cégek Magyarországon.

Az idegenforgalom bevételeinek relatív növekedése tavaly törvényszerű volt, hiszen az 1999-es Jugoszlávia elleni NATO-bombázás elriasztotta a térségből a turistákat. Az idén viszont e téren nem várható további megugrás, miközben – csakúgy, mint 2000-ben – a kereskedelmi mérleg hiánya várhatóan tovább duzzad majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik