Gazdaság

Fesztivál Cannes-ban – Csillagok és csillagászati árak

A háttérben persze filmvetítések folynak, no meg ádáz küzdelem a díjakért, de a napokban zajló Cannes-i Fesztivál nem csak erről szól#<#, hanem a helyi kereskedők, szállodások, vendéglősök korlátokat alig ismerő üzleti ambícióiról is. Tehetik, mert bár az igazi főszezonban a Riviéra más településein akad bőven riválisuk, a májusi „bemelegítés” joga, annak minden haszna immár 54. alkalommal a világ legnagyobb filmseregszemléjét megrendező Cannes-é. Fesztivál Cannes-ban – Csillagok és csillagászati árak 1A hűvös téli napok relatív kihaltsága után a tavaszi ébredés „brutális” az amúgy összesen 68 ezer lakosú városban. A híres sétányt, a Croisette-et birtokba veszi az emberáradat, a szállodák, vendéglők ajtajára kikerül a „megtelt” tábla. Az első alkalommal, 1946-ban 300 látogató, illetve szakmabeli jött el Cannes-ba, most a fesztivál tíz napja alatt a városnak – saját lakóival együtt – 150 ezer ember ellátásáról kell gondoskodnia. Persze azok, akik a szolgáltatásokat nyújtják, nem szívbajosak az árak meghatározásánál, a rendezvény előtti éjszakán kicserélt árcédulákon, szállodai prospektusokon, vagy a vendéglői étlapokon szereplő csillagászati összegek sokszorosai az amúgy normál körülmények között sem alacsony Cote D’Azur-i áraknak. A Croisette-en lévő Majestic szállóban egy szerény 25 négyzetméteres, még csak nem is a tengerre néző szoba ára (mindössze 160 centiméter széles franciaággyal) 2500 francia frankot, azaz mintegy 100 ezer forintot kóstál naponta; a Carlton 22 négyzetmétert kínál 2355 frankért (igaz, itt az ágy szélesebb, 190 centiméteres), míg a Martinezben egy valamivel tágasabb, a dombokra néző szoba 2800 frankba kerül. De aki egy kicsit is igényes, s lakosztályba menne, annak a Majestic 150 négyzetmétert 30 ezer 200 frankért kínál egy éjszakára, a Carlton 400 négyzetmétert 48 ezerért; ehhez képest a Martinez 500 négyzetméteres lakosztálya 50 ezer frankért jó vételnek számít. Természetesen az ezeket választók már teraszaikról mustrálhatják a Croisette közönségét, a köztük szép számmal felbukkanó sztárokat. Ha ezen élvezetek teljessé tételéhez pezsgőt is hozatnak, akkor egy kehelynyi italt a Carltonban például 115 frankért visz fel a szobainas.

A magány még ennél is többe kerül. A normál körülmények között heti 50 ezer frankért is kibérelhető villák tulajdonosai most elkérnek akár 500 ezer frankot, s van is, aki megfizeti. Persze a bugenviliákkal befuttatott, áthatolhatatlan kőkerítések mögött meghúzódó rejtekhelyeket kifizető egyszerű embernek szeme nem rebben, ha kedvese a helyi La Perla butikban 1500 frankért kíván meg egy melltartót, igaz, láthatatlan a vállpántja, egy majdnem láthatatlan bugyi pedig 500-ért már kifejezetten olcsó. Ami a cipőválasztékot illeti, a rue D’Antibe-ot ajánlják, ahol egyebek mellett Prada, Versace, Fendi modelek kaphatók minden mennyiségben „párizsi áron”, átlag 2 ezer frankért.

Fesztivál Cannes-ban – Csillagok és csillagászati árak 2A kalandra vágyókat várja a Gambetta piac, amely délelőtt tíz órára napról napra megtelik. Itt olasz cipőkre lehet alkudni, már 250 frankért elvihetők; 100 frankért beszerezhető egy gyakorlatilag semmit nem takaró fürdőruha, 350 frankért égszínkék vászoning nadrággal. Utána lehet válogatni a virágok között: egy csokor színes fréziáért 20 frankot, egy bukéta szimplavirágú bazsarózsáért 50 frankot is elkérnek az árusok.

A statisztikák szerint a Cannes-i szállodások, kereskedők éves bevételük csaknem 10 százalékát ezekben a napokban szerzik meg. Tavaly a Majestic Hotelben 3800-an szálltak meg, több mint 15 millió frankot fizettek a vendégek a 12 nap alatt, 12 ezerszer étkeztek a szállodában, elfogyott 3 ezer üveg pezsgő, 800 kiló languszta, 100 kiló libamáj, 25 kiló kaviár.

Tény, hogy a nagy bevételt nem adják ingyen: a helyi szállodások évről évre horribilis összegeket költenek létesítményeik megújítására, bővítésére. A Majesticet működtető Barriere-csoport mintegy 12 millió frankot fordított ebben az évben a felújításra, 2002 végéig pedig 25 milliót szánnak bővítésre. A Martinez tulajdonosa – a Taittinger család – az idén csak kisebb beruházásra szánta el magát: két 500 négyzetméteres lakosztályt létesített a patinás épület hetedik emeletén. Eközben a Carlton teljes homlokzata megújult, kicseréltek 338 ablakot, gondosan restaurálva a műemlék épületet ékesítő ornamentikát. A különös gondosságot igénylő munkálatok a Le Figaro értesülése szerint 650 millió frankot emésztettek fel, és ezzel nincs vége. Az InterContinental láncot is működtető tulajdonos, a világszerte 3 ezer szállodával rendelkező brit Bass 2003-ig 100 új szobával akarja bővíteni a patinás szálloda hátsó traktusát.

Ami pedig a rongyrázáshoz ürügyet szolgáltató eseményt illeti, az idén május 9-étől 20-áig zajló, sorrendben 54. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába 23 játékfilmet választottak be az erre aspiráló 1798 alkotás közül. Az Arany Pálmáért 6 ázsiai és 5 amerikai film száll versenybe, az európai filmgyártást 12 alkotás képviseli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik