Gazdaság

Élelmiszer-biztonság – Baktériumlátó kamera

Két és félmillió tonna marhahúst kellett tavaly megsemmisíteni az Egyesült Államokban kólibaktérium fertőzöttség miatt. #<#E mikroba egy különösen veszélyes törzse hasmenést, súlyosabb esetben halált is okoz; előfordulása rendszeres, ezért van szükség olyan új módszerekre, amelyek gyorsan és a tévedés lehetőségét kizárva képesek elemezni a vágóhídi mintákat. A húsokat ma még mikrobiológiai módszerekkel tesztelik, az Iowa State University és az amerikai mezőgazdasági minisztérium kutatói azonban most olyan baktériumérzékelő digitális kamerát fejlesztettek ki, amely felválthatja a hagyományos, petri-csészés baktériumtenyésztésen alapuló teszteket. A kamera ibolyántúli fényt kibocsátva képes megmutatni a marhahús felszínén található trágyamaradványokat, azokat a képleteket, amelyekben nagy valószínűséggel fertőző baktériumok találhatók. A technológiát felhasználva az eMerge Interactive nevű cég olyan készülékegyüttest gyártott, amelyet a húsfeldolgozók alkalmazhatnak sikeresen – a kamerával összekötött kijelzőn zöldesen világító fertőzött darabokat csak le kell vágniuk. A kamera széles körű bevezetésével arra is lehetőség nyílik, hogy a húsfeldolgozók archiválják a felvételeket. Így fogyasztói panaszok esetén igazolni tudják, hogy a fertőzés nem tőlük származik – vagy, éppen ellenkezőleg, a felvételek azt bizonyíthatják, hogy a feldolgozó nem tartotta be az előírásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik