Közélet

Két év börtönre ítélték a korrupt oktatót

A férfi a sikeres járművezetői vizsgákért pénzt kért tanítványaitól. Tizenkétrendbeli befolyással üzérkedés miatt ítélték el.

A Fővárosi Bíróság első fokú, nem jogerős ítéletében kedden 2 év börtönbüntetésre, 3 év közügyektől és 3 év gépjárművezető-oktatói tevékenységtől való eltiltásra ítélt, továbbá 153 ezer forint megfizetésre kötelezett egy gépjárművezető-oktatót, aki a vád szerint a sikeres vizsga letételéért pénzt kért tanítványaitól.

A Fővárosi Bíróság honlapján olvasható közlemény szerint Sz. László Istvánt tizenkétrendbeli befolyással üzérkedés bűntette miatt ítélték el, egy esetben a vád alól bűncselekmény hiányában felmentették. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Az ítélet szerint kétséget kizáróan megállapítható volt, hogy a vádlott gépjárművezető-oktatóként a vizsgázóktól pénzt kért és fogadott el, azt állítva, hogy az összeget a vizsgabiztosnak továbbítva befolyásolja a vizsgák eredményességét. A vizsgázóktól átvett összegeket – összesen 153 ezer forintot – bizonyíthatóan nem adta át a vizsgabiztosoknak.

Az ítélet kiszabásakor a bíróság súlyosító körülményként értékelte a többi között “a halmazatot, továbbá a hasonló jellegű bűncselekmények nagyfokú elszaporodottságát”. Enyhítő körülménynek számított a vádlott büntetlen előélete és az, hogy egy gyermek eltartásáról gondoskodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik