Közélet

Megtépte az országot a vihar

A vihar ugyan már elvonult, a tűzoltóknak azonban még rengeteg dolguk akadt csütörtök este, sőt pénteken délelőtt is.

Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Hír24-nek elmondta: csütörtök éjfélig 320 riasztást kaptak a tűzoltók, elsősorban a fővárosból és Pest megyéből, de Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is sok kárt okozott a vihar. Legtöbbször – 180 esetben – utakra és épületekre dőlt fákat kellett feldarabolni, a viharos szél körülbelül 40 ház tetejét rongálta meg. A szóvivő hozzátette: a meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint az időjárás az egész országban javult, így várhatóan a tűzoltóknak is kevesebb dolguk akad.

Loch Erika, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta: a szél elsősorban a megye déli részén, Cegléd és Nagykőrös táján adott sok munkát a tűzoltóknak. Az elmúlt éjjel összesen 66-szor vonultak, túlnyomó részben kidőlt fákhoz. Az esetek körülbelül 20 százalékában fordult elő, hogy a szél épületeket, tetőket vagy elektromos vezetékeket rongált meg. Áramkimaradás azonban nem volt, és nem sérült meg senki.

Kisdi Márk Máté, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője elmondta: 180 riasztást kaptak csütörtök reggel öt óra óta. Még nyolc helyszínen dolgoznak, a káresemények felszámolásával tehát nagyrészt végeztek a tűzoltók.

A fővárosban csütörtök délben zuhant fa egy étteremre és egy villamosmegállóra, illetve tört össze több autót is. A XIII. kerületben egy fenyő teljesen beterítette egy ház belső udvarát, így a lakók csak nehezen tudtak munkába, iskolába indulni.

Az erős szél kárt tett egy 800 négyzetméteres csarnokban is, összesen 300 négyzetméteres területen rongálódott meg a teteje. Sőt, a XIII. kerületben egy 15 méteres tűzfal is megroggyant. Két emberről biztosan tudni, akik a szeles idő miatt sérültek meg. Az egyik baleset Heves megyében történt, Hatvan és Nagygombos között. Egy autóst kellett kórházba vinni, mert menet közben a kocsijára dőlt egy fa. Budapesten pedig egy idős nőhöz hívtak mentőt, az asszonyt egy tízméteres fenyőfa sebesített meg. Arról, vannak-e további sérültek, az Országos Mentőszolgálat későbbre ígért tájékoztatást.

Mint ismert, Magyarország három, északi és nyugati régiójára adott ki narancssárga riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. A tűzoltók mindenkit arra kérnek, hogy gondosan zárják be az ablakokat, mert azokat a szél könnyen kiszakíthatja a helyükről, és az üveg is betörhet, a lehulló darabok pedig könnyen sérülést okozhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik