Közélet

A szuperhősök köztünk járnak!

A seattle-i Phoenix Jones szuperhősnek öltözve járja az utcákat csapatával, és a bűnözés ellen harcol.

„A fickó éppen a kocsimat törte föl, amikor megjelent ez az alak fekete-arany cuccban, és elkergette” – meséli találkozását a hőssel az egyik majdnem-áldozat. Nem ő volt az egyetlen, akin a Phoenix Jonesként ismert figura segített az elmúlt hónapokban – legtöbbször sikerült megfutamítania a bűnözőket, bár saját bevallása szerint egyszer az is előfordult, hogy a pillanatnyi sokk után késsel támadtak rá.

Jones azonban tisztában van a kockázattal, aminek szuperhősként kiteszi magát. „A csapatom minden tagja rendelkezik valamilyen releváns háttérrel. Vagy exkatonák, vagy olyan civilek, akik értenek a küzdősportokhoz – hiszen nagyon jól tudjuk, hogy mibe kerülhet a munkánk” – meséli a férfi.

Jones és társai a Rain City Szuperhős Mozgalom sorait erősítik – egyet abból a tucatnyi önjelölt szuperhős csoportból, amik az elmúlt évben alakultak Amerika-szerte. A Real Life Super Hero Projekt keretében működő bandák többsége önkéntes munkát végez és adományokat gyűjt, de akadnak olyanok is, akik Joneshoz hasonlóan a rendőrség munkáját igyekeznek megkönnyíteni, és piti bűnözőket hajkurásznak.

A seattle-i rendőrkapitányság viszont nincs nagyon oda a váratlan segítségért, hiszen a szuperhősök általában nem hajlandóak felfedni valódi kilétüket – ez pedig árt a nyomozati munkának. „Nincs azzal semmi baj, ha a lakosság kiveszi a részét a bűnüldöző munkából, már amennyiben hajlandóak az ügyet végigkísérni, és nem csak elkapni az elkövetőt, majd felszívódni a színhelyről” – nyilatkozta a kapitányság egyik alkalmazottja.

AJÁNLOTT LINKEK:

Seattle-ben “Phoenix Jones” vigyáz a rendre – angolul (The Huffington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik