Gazdaság

Medgyessy Péter programja – A jövő a baloldalon is elkezdődött

A szociálisan gyengéknek szóló ígéretekkel, illetve a nemzeti érzelmekre ható jelszavakkal egyszerre akar balról és jobbról is előzni az MSZP.

Szinte mindenkinek ígér valamit a múlt héten nyilvánosságra hozott választási programjában Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A “magyar emberek”, ahogyan a választókat Orbán Viktor után ma már szocialista kihívója is egyre gyakrabban emlegeti, az adók csökkentését és az állam szociális felelősségének egyidejű erősítését kérhetik számon rajta győzelem esetén – áll Medgyessy retorikájának középpontjában. A dokumentum alapján úgy tűnik: az MSZP a Fideszt saját fegyverével, vagyis jobboldali retorikai fordulatokkal megtűzdelt baloldali programmal igyekszik legyőzni.

Medgyessy Péter programja – A jövő a baloldalon is elkezdődött 1Medgyessy Péter “Egyetértésben a nemzettel!” című, sok tekintetben Tony Blair nevezetes választási szerződésére emlékeztető, egyes szám első személyben írt programjának bevezetőjében kifejezetten igényt tart a bírálatra. Kritikai észrevételek minden bizonnyal lesznek is bőven, hiszen arról részletesen szól a dokumentum, hogy mik a célok, arról azonban hallgat, hogy hogyan – és főleg miből – lehet azokat megvalósítani. “Kétszer is voltam pénzügyminiszter, nem mentem volna bele egy olyan választási programba, amelyre nincsenek megfelelő források” – mondta a szocialista politikus a Pilvax kávéházbeli programismertetőn. A helyszín kiválasztása is árulkodó, a márciusi ifjak elszántsága az ellenzék számára kézenfekvő üzenet.

Pontos, minden tételre kiterjedő számítások viszont még nem készültek a választási program költségeiről az MSZP-nél sem, de a szakértői gárda “szorgalmasan számolgat”. Legalábbis erre lehet következtetni abból a sajtótájékoztató-sorozatból, amit az ellenzéki párt az elmúlt év vége óta “Tények és hazugságok” címmel tart. Ezeken főként a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján szembesítik a kormányt be nem váltott ígéreteivel és azokkal az állításaival, amelyek a szocialisták szerint nem felelnek meg a valóságnak.

Adósságuk viszont már Medgyessyéknek is van, a kabinet bírálatával párhuzamosan az MSZP még decemberben előállt az úgynevezett hét “igen” programjával és az Akácfa szövetség tervével, de ezekről azóta nem nagyon lehet hallani.

Pontok a Medgyessy-programból• Új alkotmány

• kétkamarás parlament

• adóügyi ombudsman

• táblabíróság

• ingyenes tankönyv és diákutazás

• munkaidő-csökkentés

• 300-400 új háziorvosi körzet

• 60-80 milliárd forint költségvetési támogatással egyszeri adósságkezelő program a mezőgazdasági gazdálkodóknak

• magyar vállalkozók határon túli befektetéseinek támogatása

Medgyessy “Egyetértésben a nemzettel!” című választási felhívása nem konzisztens program – azt az MSZP január 26-ára összehívott kongresszusa hivatott elfogadni -, sokkal inkább “bombabiztosnak” ítélt hívószavak halmaza, amelyet a szocialisták miniszterelnök-jelöltje a közvélemény-kutatások tanulmányozása alapján kitűzött célcsoportok megnyerése érdekében fogalmazott meg.

Medgyessy a “nemzeti közép kormánya” vezetőjeként a jelenlegi 20, 30, 40 százalékról, 13, 25, 40 százalékra módosítaná a személyi jövedelemadó kulcsait. A következő ciklusban 38, 2010-ig pedig 36 órára csökkentené a heti munkaidőt az állami alkalmazottak körében. Megemelné viszont a gyes összegét, az iskolázatási támogatást és a családi pótlékot. Rugalmassá tenné a nyugdíjba vonulást, s személyeként 19 ezer forintot ígér a nyugdíjasoknak az 1999-ben “tőlük törvénytelenül elvett 52 milliárd” kompenzálásaként. A program alapján a szocialista kormányváltás haszonélvezői lennének a kampányidőszakban hagyományosan sokat emlegetett egészségügyi dolgozók és pedagógusok is. Az előbbiek bérét 50 százalékkal, az utóbbiak fizetését pedig egyszer emelnék, de akkor jelentősen. A központi költségvetést azonban vélhetően nem is ezek a kiadások, hanem az infrastrukturális nagyberuházások, például a jelenlegi ciklusban a bíróságok sorát foglalkoztató 4-es metró építése terhelné meg. Valamint az autópálya-építés, amelyben Medgyessy szintén rálicitált Orbánra, hiszen ígéretei szerint 800 kilométernyit adna át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik