Közélet

Elítélték a hegyeshalmi gyilkosság elkövetőit

Húsz, tizennégy és hat és fél év szabadságvesztést kapott a 2007 nyarán, Hegyeshalom közelében elkövetett gyilkosság három vádlottja.

Az áldozat, egy nyugalmazott pénzügyőr megverését szerelemféltésből megrendelő Juhász Zsoltra súlyos testi sértésre való felbujtás és – egy korábbi bántalmazás miatt – életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt hat és fél év börtönt, az idős férfit bántalmazó Susányi Péterre és Busch Heinz Dietmarra pedig húsz és tizennégy év fegyházat szabott ki megismételt eljárásban a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság. Juhász Zsoltot emellett hét évre eltiltották a közügyektől.

A két visszaesőnél a különös kegyetlenséggel, társtettesként elkövetett emberöléshez Susányi esetében – mivel néhány ezer forintot elvett az áldozattól – kifosztás, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés is társul, mivel a házkutatáskor egy Magnum forgópisztolyt és távcsöves puskát, valamint azokhoz való lőszert találtak nála. A két férfit tíz-tíz évre eltiltotta a bíróság a közügyektől; a három vádlottnak összesen négymillió forint bűnügyi költséget kell megfizetnie, ennek kilenctizedét egyetemlegesen.

A rendőrök két nappal a bűntett elkövetése után fogták el a 2007. júliusi hegyeshalmi gyilkossággal gyanúsítottak közül a felbujtót, a másik két férfi egy héten belül került rendőrkézre. Az akkori közlés szerint a harmincas évei közepén járó Juhász Zsolt helyi vállalkozó szerelemféltésből bízta meg a két huszonéves férfit – a mosonmagyaróvári Susányi Pétert és a leányvári Busch Heinz Dietmart, hogy alaposan hagyják helyben a nyugalmazott pénzügyőrt. (Előbbinek fizetségként vett is egy 300 ezer forint értékű motorkerékpárt.)

A megbízó ugyanis azt gyanította ugyanis, hogy őt elhagyó élettársa nem csupán elpanaszolta az 58 éves áldozatnak, hogy brutálisan bánt vele, de a nő és a korosodó férfi között szexuális kapcsolat is volt. A vállalkozó hetekkel korábban már megverte a nyugdíjas férfit.

A vádirat szerint a Hegyeshalomhoz közeli tanyájára késő este hazatérő férfira Susányi Péter egy tömör vasrúddal mért halálos ütést, ennek erejét mutatta, hogy a rúd meghajlott. Társa egy pajszerrel ütlegelte a – már halott – férfit. Ezután egy kombájn tövébe húzták a holttestet, majd egy hullámpalával eltakarták.

A vasrudat a gaz közé dobták, a pajszert és a ruhákat pedig Juhász Zsolt segítségével elégették, illetve vízbe dobták. Az elkövetés eszközét később a búvárok megtalálták. Elfogása után Juhász Zsolt és Busch Heinz Dietmar is beismerő vallomást tett, míg Susányi Péter – aki 2003-as szabadulása előtt hat évet ült fegyveres rablásért – tagadott.

A két visszaeső esetében a különös kegyetlenséggel, társtettesként elkövetett emberöléshez Susányi esetében kifosztás, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés is társul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik