Közélet

Havazás: Még mindig sok a baleset

A tűzoltókat közúti balesetekhez, míg a mentősöket főképp sérült gyalogosokhoz riasztották.

Bár az erős szél már nem okoz gondot, a havazás miatt még mindig sok baleset történik a hazai utakon. A katasztrófavédelem tűzoltói éjfél és délután 5 óra között összesen ötven esethez vonultak, főképp kisebb koccanásokhoz, árokba csúszott és elakadt járművekhez – köztük kamionokhoz és buszokhoz – riasztották őket – tájékoztatta a Hír24-et az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Az elmúlt napokban egyébként lényegesen több volt a káresetek száma, csütörtökön például 460 helyre kellett menniük.

Hajdú Márton elmondta, elzárt település továbbra nincs az országban, de az erős havazás miatt csúszóssá váltak az utak. Az autósok így többfelé találkozhatnak lezárt útszakaszokkal, sebességkorlátozással vagy félpályás útzárral. Ezeket a szakaszokat a közútkezelő folyamatosan takarítja. A katasztrófavédelem figyelmeztet: indulás előtt mindenki figyelje a hatósági tájékoztatásokat vagy a híradásokat, a megváltozott útviszonyok miatt pedig fokozott óvatossággal vezessenek.

A mentőket a délutáni órákig összesen 1800 esethez riasztották. Egy átlagos napon körülbelül 3000 helyre kell vonulniuk, így ez a szám nem számít kirívónak.

Ilyen havas, hideg időben általában a káresetek jellege változik, így pénteken is a gyalogosbalesetekből volt a legtöbb. Sokan ugyanis elesnek a csúszós utakon, járdákon. Győrfi Pál szerint több kéz-illetve lábtöréses sérülthez hívták őket, és sokakat agyrázkódás miatt kellett kórházba szállítani.

A szóvivő elmondta, szerencsére mindenhová sikerült eljutniuk, ahová riasztották őket, pedig még bőven akad nehezen járható út az országban. Említette például Bács-Kiskun megyét, ahol szinte egész nap csak lépésben lehetett haladni. Győrfi Pál hozzáfűzte: ha kétségük merült fel, hogy sikerül-e megközelíteniük egy helyszínt, inkább mentőhelikoptert küldtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik