Gazdaság

kulturális, egészségügyi és szabadidős létesítmények kategória díjazott rekonstrukció

Épület: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Helyszín: Budapest, VIII. kerület, Szabó Ervin tér 1. Felelős tervező: Hegedűs Péter (Matesz) Építtető: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

kulturális, egészségügyi és szabadidős létesítmények kategória díjazott rekonstrukció 1Egy jó könyvtárban minden kéznél van, mégis megteremti az elmélyült magány lehetőségét. Világos, barátságos, kiismerhető és kényelmes. Egy nagyváros központi könyvtárát minden korosztály, a legkülönbözőbb igényű olvasók látogatják, az első könyveikkel ismerkedő gyerekektől kezdve a várostörténeti gyűjteményben kutató tudósokig. Kézenfekvő ötlet tehát, hogy teret adjon működését jól kiegészítő társadalmi, kulturális tevékenységeknek is. Megrendezhető itt reprezentatív fogadás, kiállítás, színházi előadás, koncert, ugyanakkor játszóház várja a legkisebbeket. A tervező munkája közben a használókra gondolt, elképzelte az “olvasót”, és építészeti ötleteit az ő igényeihez igazodva valósította meg.

kulturális, egészségügyi és szabadidős létesítmények kategória díjazott rekonstrukció 2A műemlék épület értékeit a lehető legteljesebben megőrizve, azokat funkcionálisan integrálva, új tartalommal gazdagítva hoztak létre jól használható tereket. A könyvtárban korok találkozásának lehetünk tanúi: egyes részei új építésűek, máshol műemlékmegóvás volt a feladat (Wenckheim palota 1889, Meining Artur), ami már önmagában kihívás az építésznek. Érdekes, hogy sokszor éppen a jelen vívmányai, a világszínvonalú számítógépes katalógusrendszer, informatikai hálózat tették lehetővé, hogy a régi szépség eredeti pompájában ragyogjon. A báltermet elfalazó polcrendszer és az ormótlan katalógusszekrények például ennek köszönhetően tűntek el. A Wenckheim palota tehermenetesítését a 8 emeletes új épület oldotta meg, míg hívogató, tágas bejáratot a palota belső udvarának lefedésével hozták létre.

A felújítás és modernizálás összesen 3 milliárd forintba került, amelyből 13 ezer négyzetmétert valósítottak meg. A könyvtár az átalakítás ideje alatt végig nyitva tartott, így olvasói nem lettek hűtlenek. Az átadás óta azonban még a korábbiakhoz képest is rendkívüli érdeklődés tapasztalható, az egyszerre körülbelül 1000 ember befogadására alkalmas intézmény látogatószáma a maximum körül mozog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik