Gazdaság

kulturális, egészségügyi és szabadidős létesítmények kategória díjazott kórház

Épület: Uzsoki Utcai Kórház új tömbje Helyszín: Budapest, XIV. kerület, Uzsoki utca 20. Vezető tervező: Marosi Miklós (Közti Rt.) Építtető: Főpolgármesteri Hivatal beruházási és közbeszerzési ügyosztálya

kulturális, egészségügyi és szabadidős létesítmények kategória  díjazott kórház 1Egy kórház ultramodern gépezet, amelynek egyik oldalról nagyon emberinek és kényelmesnek, a másik oldalról viszont tökéletesen kiszámíthatónak, ellenőrizhetőnek és minden veszélyre felkészültnek kell lennie. Nem tudjuk még, miként fog működni az Uzsoki utcai új kórházgépezet, megítélni ezt majd csak a következő években lehet. De az már egy pillantással is felmérhető, hogy nagyszerű építészeti teljesítménnyel állunk szemben.

Az Uzsoki úgynevezett nőtt kórház. Ha új berendezés került a házhoz, építettek egy új pavilont. A telek mérete szabott korlátot a további növekedésnek, majd az egész létesítmény komplex újragondolása és a megvalósítás ütemezése elkerülhetetlenné vált. Ez talán a tervezés egyik legbonyolultabb és legösszetettebb problémája, s egyelőre az erre született megoldásoknak még csak töredéke látható. A rekonstrukciós tervek előkészítését már 1993-ban megkezdték. Öt felújítási szakaszt jelöltek ki, amelyek közül ez az első ütem új diagnosztikai egységeket, ambuláns vizsgálati részlegeket, valamint 200 betegágy elhelyezését biztosítja.

kulturális, egészségügyi és szabadidős létesítmények kategória  díjazott kórház 2A két épülettömb a műemléki védelem alatt álló szeceszsziós főépület stílusához igazodik. A kiváló belsőépítészeti tervezésről és igényes megvalósításról is tanúskodó, finom színvilágú, impozáns kórház tágas, világos terei például szolgálhatnak a közegészségügyi intézmények jövőbeni kialakításához is. A mértéktartó egyszerűséget és nagyvonalúságot kifejező formák, épülettömegek láttán nem kétséges, hogy ez egy olyan közpénzeken épített komoly intézmény, amely hosszú távra szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik