Gazdaság

Motorosok biztonsága – Felfúvódó védelem

Bár kétségtelenül jól néz ki, amikor egy motoros 200 kilométer/órás sebességgel szlalomozik a kocsik között az autópályán, ez a mutatvány meglehetősen veszélyes.#<# Aki ilyenkor elesik, bőrruha és bukósisak ide vagy oda, nagy valószínűséggel nem ússza meg élve a kalandot. Az olasz Dainese nevű vállalat új motoros dzsekije azonban hatékony védelmet nyújthat a bukás ellen: a mentőmellény-szerű öltözék a másodperc tört része alatt felfúvódva mérsékli az aszfalttal való találkozás következményeit. Motorosok biztonsága – Felfúvódó védelem 1A D-Air nevű dzseki abban különbözik a már létező védőmellényektől, hogy csak baleset esetén fúvódik föl. A korábbi modelleket ugyanis általában olyan biztonsági szeleppel látták el, amelyek nem kívánt módon, azaz nemcsak esés, hanem egy-egy hirtelen mozdulat hatására is működésbe léphetnek, például akkor, amikor a motoros fékez, vagy amikor lepattan a járgányról. Az új dzsekit ezzel szemben a motorkerékpárra szerelt, gyorsulást és lassulást érzékelő szenzor irányítja, amely hirtelen sebességcsökkenéskor – eséskor, ütközéskor – rádióhullámok útján küld parancsot a mellénybe. Ennek hatására a dzseki a másodperc századrésze alatt – vagyis mire a motoros földet ér – felfújódik. A szükséges gázt három szén-dioxid patron adja, a rádiójelek ezek szelepét nyitják meg.

A dzseki működését kiegészíti egy kormányra erősített kijelző is. Ez folyamatosan tájékoztatja a motorost arról, bírják-e még a mellény akkumulátorai, vagy észleli az esetleges meghibásodásokat.

A Dainese nyártól piacra dobja a D-Airt. A 3,3 kilós dzseki 2 ezer euróba kerül majd, ám legyen bármennyire biztonságos, a jelek szerint egyelőre csupán a versenyzők körében számíthat népszerűségre. “Én továbbra is csak bőrt viselek” – jelentette ki a védőmellényekről a San Franciscó-i Hells Angels egyik tagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik