Gazdaság

Magyar bankok a Moody’s célkeresztjében

Magyar bankok önálló pénzügyierõ-osztályzatait, illetve adósi és betéti besorolásait vette leminõsítési felülvizsgálat alá a Moody's Investors Service a végtörlesztés várható hatásaira hivatkozva.

A nemzetközi hitelminõsítõ bejelentése szerint az adósi és betéti besorolások felülvizsgálata hét magyar bankot érint; közülük hatnak az önálló pénzügyi erejét is vizsgálják.

A Moody’s az OTP Bankot, az OTP Jelzálogbankot, a K&H-t, a Budapest Bankot, az FHB-t, az Erste Bank Hungaryt és az MKB-t vette felülvizsgálat alá a végtörlesztési törvény miatt. Mivel a devizaalapú hitelek az ingatlanhitel-kinnlevõség 70 százalékát teszik ki, a Moody’s szerint a végtörlesztést lehetõvé tévõ törvény valószínûleg veszteségeket fog okozni a bankoknak, és tõkehelyzetükre is hatással lesz. A hitelminõsítõ becslései szerint ha a devizahitelesek 30 százaléka él a végtörlesztéssel, az a jelenlegi piaci árfolyamok alapján rendszerszinten akár 300 bázispontnyi veszteséget is okozhat a magyar bankszektor tõkemegfelelési rátájában, amely a júniusi állapot szerint 13,8 százaléknak felelt meg.

A Moody’s kedd esti bejelentéséhez fûzött elemzésében ugyanakkor “erõsen bizonytalannak” nevezte a végtörlesztési lehetõséggel élõ devizahitelesek várható számát, mivel a cég szerint sok jogosult nem tud, vagy nem akar csatlakozni a programhoz. A végtörlesztés ugyanis függ attól, hogy a “feszített” pénzügyi helyzetben lévõ hitelesek tudnak-e elégséges készpénz-megtakarítást mozgósítani, vagy olyan bankokat találni, amelyek hajlandók forintalapú refinanszírozást nyújtani. Emellett a forintalapú hitelek átlagos kamata jóval magasabb a devizaalapú hitelekénél – áll az elemzésben.

A hitelminõsítõ megfogalmazása szerint a végtörlesztési jogszabály “komoly mértékû elmozdulást jelent a szerzõdési törvényesség elveitõl”. Ez – valamint a tavaly óta meghozott egyéb kormányzati intézkedések, köztük a bankokra kivetett különadó, és a hátralékos jelzálogadósok hitelfedezeti ingatlanainak visszabirtoklását továbbra is korlátozó elõírások – fokozzák a hitelintézetekre nehezedõ nyomást, és mind bizonytalanabbá teszik a magyar bankok rendszerszintû támogatásának valószínûségét – áll a Moody’s elemzésében.
Ez utóbbival kapcsolatban a cég kifejti, hogy a magyar bankrendszer mintegy 80 százalékát külföldi bankok birtokolják.

Egyes anyabankoknak a magyarországi tevékenység szélesebb körû, közép- és kelet-európai hálózat részét képezi, amelybõl eredményük egy bizonyos hányada származik. A Moody’s nem számít arra, hogy az általa besorolásokkal ellátott magyarországi bankok külföldi tulajdonos bankjai “azonnal módosítanák” elkötelezettségüket Magyarország mellett. A hitelminõsítõ szerint azonban ezeknek a bankoknak a stratégiai prioritásaira, valamint költség-haszon meggondolásaira egyre inkább hatást gyakorolnak a kormány olyan döntései, amelyek bonyolultabbá, és a külföldi befektetõk számára kevésbé vonzóvá teszik a magyarországi üzleti környezetet – áll a banki felülvizsgálatok bejelentéséhez fûzött elemzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik