Gazdaság

A legtöbb állam hozzájárul a temetés költségeihez

Európa legtöbb országában hozzájárul az állam a temetés költségeihez, a segély többnyire alanyi jogon jár, függetlenül a temettető jövedelmétől, illetve a temetés költségeitől, de Romániában például csak a nyugdíjasok kaphatnak segélyt, míg az íreknél jövedelemhez kötött - ismerteti a Népszabadság hétfői számában.

A segély összegében jelentős különbségek vannak. Dánia a legbőkezűbb – írja a Magyar Temetkezés című szakfolyóiratra hivatkozva a lap: egy felnőtt családtag elvesztésekor 1221 euróval – 366 ezer forint – járulnak hozzá a költségekhez. A legkevesebbre – 30 euróra, 9000 forintra – a spanyolok számíthatnak. Az átlag 500 euró – 150 ezer forint – körül van.

Magyarországon segélyt a szociális törvény szerint az önkormányzatok adhatnak. Többségük meg is teszi, de erős jövedelemkorlátot állítanak. A támogatás többnyire azoknak jár, akiknél a család egy főre jutó jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíjminimum két-háromszorosát, idén 57 ezer, illetve 75.500 forintot. A jogosultak csak ritkán számíthatnak a költségek teljes megtérítésére.

A segélyek összege településenként, a fővárosban kerületenként eltérő. Van, ahol ezt is az öregségi nyugdíjminimumhoz kötik, máshol a legolcsóbb temetés árához. Utóbbi esetben a temetés árának 10-100 százalékát térítik meg – ismerteti a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik