Gazdaság

Bóvlik a Kárpát-medencében

Magyarországon kívül más is belebukott már, ha egyszeri államadósság-csökkentő tétellel kívánta javítani a megítélését. A bolgár, román gazdaságok azonban már stabilzálódnak.

Nem Magyarország az egyetlen a bóvli osztályon vesztegetett befektetési célpont a nagy hitelminősítők ítélete szerint. Portugáliát alig pár órával korábban küldte bóvliba a Fitch. Magyarország Moody’s-nál vezetett hitelminősítése hat fokozattal rosszabb a cseh, a szlovák, öt fokozattal a lengyel, kettővel a bolgár, egy fokozattal a román, horvát minősítésnél. Rosszabb minősítése a feltörekvő európai országok közül Máltának, Törökországnak, Ukrajnának és Moldovának van.

A nem ajánlott kategóriába, a bóvli felső részébe (BB+) való hosszú távú besorolást negatív kilátással az ország azután érte el, hogy a GDP-arányos 5,9 százalékos hiánycélját egyszeri tétellel kívánta megoldani. Az 1,7 százalékot kitevő banki nyugdíjmegtakarítások állami szférába terelésével úgy látszik sikerül tartani a célt, ám ez egyszeri megoldás. A hitelminősítő értékelése szerint az ország további leminősítésre számíthat elsősorban költségvetési egyensúlytalansága, az összes szektorra kiterjedő eladósodottsága és a gyenge makrogazdasági kilátások miatt. A Moody’s már júliusban négy fokozattal rontva sorolta bóvli kategóriába a portugál adósságot.

Romániát legutóbb a Standard&Poors minősítette le BB+ szintre, de az ország azóta stabil besorolásba került, egyelőre nem várható újabb leminősítés, ráadásul a többi hitelminősítőnél már ennél pozitívabb besorolásban található a nagyszomszéd. A Fitch júliusban emelte befektetésre ajánlott kategóriába, a Moody’s jövő júniusig nem tervez hozzányúlni a román minősítéshez, így már csak az S&P-nál van bóvliban, azonban stabil kilátásokkal.

Horvátországot majdnem pont egy évvel ezelőtt küldte “BBB”-ről “BBB mínusz”-ra a Standard & Poor’s. Akkor a a horvát államháztartás helyzetével magyarázták a lépést, valamint az ország külső finanszírozási rugalmassága is gyengült.

Ukrajnát annak idején az IMF-hitel mentette ki a pácból, de 2009-ben a politikai csatározások hatására az IMF-program megvalósítása került veszélybe. A pénzügyminiszter lemondott, az országot pedig újra leminősítették a B szintre negatív kilátásokkal.

Bulgária jelenleg Magyarországgal nagyjából egy szinten áll a hitelminősítők szájíze szerint, ám fontos különbség, hogy velük kapcsolatban pozitívan látják a jövőt, míg nekünk a negatív a besorolás jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik