Gazdaság

Feltárnak egy magyar szénmezőt

Elkezdte a nagymányoki feketeszén feltárását a pécsi Calamites Kft., a szénmezőről várhatóan egy hónapon belül üzemi mennyiségben termelik ki a magas fűtőértékű szenet - mondta a cég üzemvezetője.

A negyven hektáros, összesen két és fél millió tonna szenet rejtő terület közepén bányagödröt hoztak létre, amely a tengerszint feletti 240 méteres magasságban már tartalmazza a felszíni műveléssel kitermelhető feketeszenet. Kaufmann Tibor elmondta: jelenleg a széntelepek felszínre hozását szolgáló feltáró munkát végeznek, a szén kitermelését a terület nyugati végén készülő meddőhányótól kelet felé folytatják. A társaság a tengerszint feletti száz méteres magasságig rendelkezik engedéllyel a szén kitermelésére.
A Nagymányokon 1965-ig folytatott mélyművelésű szénbányászat 150 méter magasságig terjedt, de a kft. reményei szerint a 100-150 méteres sávban is találnak szénvagyont. A 25 évre tervezett munka végeztével teljes rekultivációt végeznek a területen, az idei helyreállításra a cégnek 24 millió forintot kellett elkülönítenie. A most felszínre került, oxidálódott szén egyelőre nem a várt minőség, de ez is magas, 16-17 ezer kilojoule fűtőértéket képvisel kilogrammonként. A földben rejlő feketeszén 20-24 ezer kilojolue fűtőértékű. A szakember megjegyezte: jelenleg az országba érkezik 13-14 ezer kilojoule fűtőértékű import háztartási szén is.

A kft. az idén 17 ezer tonna szén kitermelésére kapott engedélyt, később évi százezer tonna ásványkincset termelnek majd ki. Várhatóan egy hónap múlva indulnak el az első szállítmányok, a cégnek az ajkai erőművel egyelőre szóbeli megállapodása van a teljes mennyiség átvételére, de egyre nagyobb igény van a lakosság részéről is – tette hozzá. Kaufmann Tibor elmondta: a társaság célja, hogy a Máza és Váralja térségében 10,5 négyzetkilométeres területen rejlő jelentősebb, 438 millió tonnás feketekőszén-vagyont kitermeljék.

Kalmár István, a kft. üzletfejlesztési igazgatója korábban azt mondta, a nagymányoki beruházás 1-1,5 millió euróba kerül, amelyet a cég hitel nélkül, saját forrásból finanszíroz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik