Közélet

Kutyatámadás: idős és fiatal a leggyakoribb áldozat

kutyatámadás (kutyatámadás, kutyaharapás, )
kutyatámadás (kutyatámadás, kutyaharapás, )

Kiabálni tilos, védekezni érdemes, ha már csattognak a fogak.

A legutóbb épp pár hete támadt kutya egy hétéves gyerekre. Az eb többször is megharapta a gyereket. A kicsit hozzátartozói autóval vitték a mosonmagyaróvári Karolina Kórház sürgősségi osztályára. A kislány vendégségben volt a családnál, a háziak többször mondták neki, ne menjen kedvencük közelébe.

De mit tehetünk, ha különösebb ok nélkül támad ránk egy kutya?

„Ilyen esetben nagyon fontos, hogy ne kezdjenek el kiabálni, menekülni, mert akkor azonnal zsákmánynak minősülhetnek a kutya szemében. Fontos, hogy álljanak nyugodtan, kezüket szorítsák a testük mellé. Ha van náluk iskolatáska vagy tornazsák, akkor azt tartsák maguk elé, így a kutya nem őket fogja hamarabb elérni. Soha nem szabad a kutya szemébe nézni, de ne is fordítsanak hátat az állatnak” –  tanácsolja Joó István, a Cerberos Állatvédő Egyesület és Kutyaiskola szakmai igazgatója.

Az állatvédők közel négy éve tartanak rendszeresen oktatásokat óvodásoknak és iskolásoknak, hogy a gyerekek már kiskorban megismerkedjenek a felelős állattartás szabályaival, megtudják, hogy mennyi törődést és odafigyelést igényel egy kutya tartása.

„ Az előadásokra a Cerberos Kutyaiskola terápiás állatai is elkísérnek minket, így a fiatalok közvetlen kapcsolatba kerülhetnek velük” – mondta Joó István. – Megsimogathatják, megetethetik őket, megtanulhatják hogyan viselkedjenek idegen kutyával, de engedelmességi és trükkös bemutatót is tartanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik