Gazdaság

BÉLAPÁTFALVA BEZÁR – Szürke import

Szeptemberben leáll a bélapátfalvai Bécem Cement és Mészipari Rt., mivel nem képes versenyezni a piacon egyre nagyobb teret hódító szürkegazdasággal. Az európai cementpiac pang, az ipar több millió tonnás felesleges kapacitása mellett ellenőrizetlen csatornákon (28-43 százalékkal) olcsóbb, főleg ukrán, de mellette orosz és szlovén cement árasztja el a kontinenst – tárták fel döntésük hátterét a tulajdonosok.

A Magyarországon 1999-ben felhasznált 3,2 millió tonna cementből csak 2,5 millió tonna volt hazai gyártású, s az import az előrejelzések szerint tovább nő. S jóllehet, a Bécem az elmúlt négy évben több költségcsökkentő intézkedést hozott, azok egyike sem hozott tartós eredményt, a hatékonyság javításához a gyárban további informatikai, környezetvédelmi fejlesztésekre volna szükség, de a jelenlegi 30 százalékos kapacitáskihasználtság mellett erre nincs fedezet.

Az Unicem Rt., a Transbeton Rt., a Duna-Dráva Cementipari Kft., a Heidelberger Cement AG és a Schwenk KG. tulajdonában lévő Bécem az idén mintegy 4 milliárd forintos árbevételt tervezett 300 ezer tonna cement előállításával. Az árbevétel mindössze 5 százalékát adó mészkőkitermelést és mészkőlisztgyártást viszont a jövőben is folytatni akarják. A Bécem hat fős tanácsadó testületet hozott létre a megmaradt üzletágak hosszú távú, nyereséges működésének előkészítésére, a felesleges eszközök, ingatlanok hasznosítására. A 280 dolgozó közül szeptember után 10-20 fő vonul nyugdíjba, a mészkőliszt gyártó ágazat pedig 30-35 embert foglalkoztat majd. Akiket nem tudnak tovább alkalmazni, azoknak a törvényileg meghatározott maximális végkielégítés többszörösét adják. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik