Gazdaság

Belgium: részvényüket nyilvánítják

Tükrözve a Belgiumon belüli regionális különbségeket, a flamandok vállalkozó kedve jóval nagyobb, mint a vallonoké – derül ki a Kredietbank (KBC) közelmúltbeli felméréséből. A gazdagabb északi régió lakosai közül minden negyedik birtokol értékpapírt, míg a valamivel fejletlenebb déli országrész polgárai közül minden ötödik él csak ezzel a lehetőséggel. Az egész országra érvényes viszont a vagyonok részvénybe menekítése; az alacsony kamatok egyre több belgát tántorítanak el attól, hogy megtakarított pénzét bankszámlán helyezze el. A szerény kamatok és a részvénypiaci árak növekedése miatt a háztartások érdeklődése az értékpapírok felé fordul.

A lakosság 22 százaléka vásárol félretett pénzén értékpapírokat, de Belgium ezzel még messze elmarad az Egyesült Államoktól, ahol minden második ember tőzsdézik. Európában csak az örök rivális hollandok, továbbá a britek részvényvásárlási kedve közelíti meg az amerikaiakét. A globalizációs hullámmal magyarázható, hogy az értékpapír-vásárlási láz az utolsó öt évben csapott magasra: a részvénytulajdonosok több mint fele azóta kezdett tőzsdézni.

A lakossági megtakarítások – a részvényvásárlás mellett – másik kedvelt terepének az intézményi befektetők által kínált befektetési lehetőségek számítanak (nyugdíjalapok, életbiztosítások és más kollektív befektetési formák). A lakosság elöregedése miatt itt is fókuszba került a nyugdíjprobléma, és a szakemberek arra számítanak, hogy az egyéni befektetők még egy jó darabig ezeket a hosszú távra szóló megtakarításokat részesítik majd előnyben. Ingatlan-bérbeadással főleg a brüsszeliek fialtatják a pénzüket, mivel a fővárosban az európai intézmények sok külföldinek adnak munkát.

Belgiumban elsősorban a jobb társadalmi helyzetűek vesznek részvényeket. A felső réteghez tartozók harmada, míg a középosztálynak csak ötöde birtokol valamilyen értékpapírt. A nemek “harcában” a férfiak felé billen a mérleg nyelve: minden negyedik belga férfi részvénytulajdonos, míg a hölgyek 20 százaléka mondhatja el magáról ugyanezt. Némileg meglepő, hogy korosztályos összehasonlításban az 55 év felettiek vezetnek: egynegyedük érdekelt a tőzsdén, míg a 35 éven aluliaknak csak az ötöde.

A vizsgálat szerint csak a részvénytulajdonosok 36 százaléka akar rövid távon meggazdagodni, a többiek szeme előtt a hosszú távú biztonság lebeg. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik