Gazdaság

Mire költhet a kormány?

Széchenyi-terv A hét fő prioritás köré szervezett programra a GDP növekedéséből származó többletbevétel adja meg a forrást: 450 milliárd forintot a következő két esztendőre.
Neumann-terv Keretet adhatna az egyre gyakrabban emlegetett informatikai fejlesztéseknek, amelyek dinamikájuk révén a gazdaság húzóágazatává válhatnak.
Kiemelt béremelések a közszféra bizonyos területein (oktatás, egészségügy) A sok éve tartó gazdasági növekedés gyümölcsét illene már az állami alkalmazottakkal is megosztani.
Köztisztviselői életpálya-program Megfelelő lehetőséget biztosítana a felkészült szakemberek megtartásához, s ismét kecsegtetővé tenné a köztisztviselői szakmát; megvalósítása közel 18 milliárd forintba kerül.
Járulékcsökkentés A minimálbér emelését kompenzáló intézkedés egyben az egyik választási ígéret beteljesítése lenne, mértéke attól függ, hogy a minimálbér emeléséből mekkora többletbevétel folyik be a büdzsébe.
Nagycsaládos adókedvezmények Háromgyerekes családok esetében maximum 3 millió forintos éves jövedelemig adómentességet adnának, ez 31 milliárd forintos bevételkiesésként jelentkezne a büdzsében.
Szociális és egészségügyi ellátás javítása Gép- és eszközpark-fejlesztések, egyes területek kiemelt támogatása.
Otthonteremtés A jelenlegi szűk rendszer kiterjesztése, a lakástámogatási keretösszeg – jelenleg 70 milliárd forint – növelése.
Agrár-, vidék- és területfejlesztés A személyi jövedelemadóból való részesedési arányok változásaival és a fejlesztési támogatások bővülésével segíteni a gyengébb gazdasági háttérrel rendelkező települések felzárkózását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik