Közélet

Megalázták a tűzoltókat – nyílt levél Pintér Sándornak

Száz tűzoltónak ajánlottak munkát távol otthonától úgy, hogy még az útiköltséget is maguknak kellene fizetni. Pénteken kirúgták azt a férfit is, aki egykor a budafoki mozi oltása közben rokkant meg, és eddig a tűzoltók videóit archiválta.

Kiss József, a Fővárosi tűzoltóság Szakszervezetének elnöke írta alá a Pintér Sándor belügyminiszternek címzett, pénteken megjelent nyílt levelet. A szakszervezet kritizálja többi közt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által januárban megkezdett átszervezést, feladatracionalizálást, szervezetkorszerűsítést, mely csütörtökön újabb epizóddal bővült.

A nemrégiben alakult Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából körülbelül száz, zömében tapasztalt hivatásos tűzoltót rendeltek be az igazgatósági épület dísztermébe, személyi elbeszélgetésre. Kiss József szerint az esemény önmagában is csorbította a munkavállalók jogait, de ez még csak a kezdet volt.

Varga Ferenc igazgató a dolgozóknak előadta, hogy a meghívottak számára csak vidéken tudnak státuszt ajánlani. Röviddel később hat munkabizottság kezdte meg a személyi elbeszélgetéseket. Az állomány tagjai vagy elfogadták a felajánlott állásokat, vagy rövidesen az utcára kerülnek, mert megszűnik szolgálati viszonyuk.

Az elnök néhány kirívó példát is Pintér Sándor figyelmébe ajánlott. Többi közt, hogy egy dánszentmiklósi és egy váli tűzoltónak Dunaújvárosban, egy tökölinek Sárbogárdon, két budapestinek pedig valahol Csongrád megyében, illetve Balassagyarmaton ajánlottak munkalehetőséget.

Csak hab a tortán, hogy mindenki tudja, a hivatásos tűzoltóságnak sehol nincs úgynevezett nőtlen-tiszti szállója, de azt is leszögezték, a munkába járás költségeit nem térítik meg. Az elnök kiemelte azt is, hogy az egyik Érdi tűzoltónak azt mondták, adja el a házát, és költözzön családjával Nógrád megyébe. Ha nem tetszik az ajánlat, le is út, fel is út. A szakszervezeti vezető szerint egyértelműen bújtatott létszámcsökkentés és tisztogatás zajlik.

A szakszervezet szerint súlyos problémát jelent az is, hogy a főváros lakóinak a megfelelő biztonsághoz való joga több területen csorbát szenved. Mint írja: „Ha elfogadjuk a nyugat-európai nagyvárosokra vonatkozó, több helyen jogszabályban is rögzített normatívát, hogy nappal 10, éjjel 5 percen belül kell eljutnunk a főváros minden pontjára, akkor sok a fehér folt, amely tovább növekszik ha figyelembe vesszük, hogy legalább két parancsnokságról kellene minden területre biztosítani ezt a szintidőt. Ráadásul a tényleges forgalmi viszonyok tovább rontják a helyzetet, s akkor még nem is beszéltünk az elsődleges működési terület (Pest megye) problematikájáról, ahol a védelem szintje a fővárosi átlagot sem éri el.”

Majd folytatja: „A térképet nézve látható, hogy a budai oldalon északról délre haladva a III. kerületi Békásmegyeren, különösen a lakótelep védelme érdekében lenne célszerű egy készenléti egységet elhelyezni.

A budai oldal legdélebbi nagytétényi része, különösen az új ipari övezetek, logisztikai központok kialakulása miatt – melyek közelében lakótelepek is találhatóak – különös figyelmet érdemel.”

„A pesti oldal talán még rosszabb helyzetben van, hiszen éppen a legnagyobb lakótelepek védelme a leggyengébb. Szintén északról dél fele haladva, a káposztásmegyeri lakótelep bizonytalan lefedettsége emelhető ki, de rosszabb helyzetben van Újpalota, Rákosszentmihály és környéke. Egy XVI. kerületi egység létesítése feltétlen indokolt. A XVIII. és XXIII. kerület lefedettsége pedig még ennél is rosszabb, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a pestszentlőrinci hatalmas lakótelepek csak vasúti kereszteződéseken keresztül érhetőek el, s Pestszentimre és Soroksár pedig – ahol szintén hatalmas logisztikai beruházások kezdődtek, illetve kezdődnek el – különösen messze helyezkednek el laktanyáinktól. Mind a két kerület védelme megérdemelne legalább egy-egy saját egységet.”

Kiemeli, hogy a fővárosnak egy elfogadott, alaposan átgondolt és a mai napig érvényben lévő fejlesztési koncepciója van, melyet az elmúlt 12 év alatt nem kellett módosítani. Ezt a koncepciót az állampolgárok és Budapest főváros védelmében az államosítás ellenére végre kellene hajtani. Nem átszervezéssel, nem racionalizálással és végképp nem úgy, hogy nem létező katasztrófavédelmi őrsökre hivatkozva szereket vonnak el a főváros mentő tűzvédelmétől – írja a szakszervezet elnöke.

A teljes levelet a lánglovagok.hu oldalon, itt olvashatja el.

A Hír24 információi szerint pénteken újabb felháborító eset történt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. Kirúgták Rózsa Csabát, aki rokkantnyugdíjas tűzoltóként dolgozott ott. Ő volt az, aki fiatalon, a budafoki mozi oltásánál aknába zuhant és megrokkant. Az élete kettétört, de kitartó munkával mankóval megtanult járni. A fővárosi tűzoltóságon kapott munkát, a Videó Csoport által készített felvételek archiválásával foglalkozott. Pénteken őt is elbocsátották. A felvételen 41:30-tól van szó róla.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik