Közélet

Rendőr keveredett milliárdos sikkasztási ügybe

A Szekszárdi Törvényszék azért függesztette fel a pert, mert az egyik vádlott szerint egy rendőr befolyásolta a tanúkat.

A törvényszék végzése szerint az eljárás jogerős befejezése után folytatják a pert, amelyben öt embert vádolnak különböző bűncselekményekkel. A felfüggesztést a vádat képviselő ügyész indítványozta. A 2011. áprilisban kezdődött, mostanra a bizonyítási eljárás végéhez közeledő perben a Tolna Megyei Főügyészség S. Attilát és az apját különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással, hitelezési csalással és magánokirat-hamisítással vádolja. A két férfi gabonakereskedés közben követett el bűncselekményeket, három társukkal együtt.

A Pécsi Nyomozó Ügyészségen most az apa tett feljelentést: állítása szerint “a nyomozati szakaszban egy rendőrtiszt és egyes ügyvédek a nyomozás alatt kihallgatott tanúkat befolyásolták, olyan tanúkihallgatási jegyzőkönyveket készítettek, amelyek nem a valós tényeket tartalmazzák”.

A tanácsvezető bíró a felfüggesztést azzal indokolta, hogy a perben így olyan bizonyítékokat kellene értékelni, amelyeknek a törvényessége megkérdőjeleződhet. A másodrendű vádlottat képviselő Jován László ügyvéd az MTI-nek azt mondta: ügyfele azért fordult a nyomozó ügyészséghez, mert a nyomozás közben egy forgóeszköz-finanszírozás kapcsán két tanút hallgattak ki egy időben, de csak egy tanú írta alá a jegyzőkönyvet.

Mindez az ügy bírósági tárgyalásán derült ki. A vádlott és apja 2007-ben követte el a sikkasztást: az S. Attila által képviselt cég 25 ezer tonna gabona felvásárlására kötött keretszerződést a CIB Készletezési Kft.-vel, a terményvásárláshoz a CIB Bank kétmilliárd forintos hitelkeretet nyitott. A két férfi a felvásárolt terményből több ezer tonnát többnyire a bank tudta nélkül értékesített; az ügyletből a pénzintézetnek egymilliárd-húszmillió forint kára keletkezett. A két vádlott az eljárás során végig tagadta bűnösségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik