Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Aggódás a parketten

A BUX a hazai eseményekre reagálva gyengült, miközben a vezető külföldi tőzsdeindexekben kedvezően tükröződtek az amerikai gazdaság erőteljes lassulásának adatai.

November első hetében két menedzserindex és a fogyasztói bizalmi index nem várt visszaesése a gazdaság “lehűlését” jelezte az Egyesült Államokban, ám eközben a Dow Jones 5 százalékot javult, és ezúttal a Nasdaq is erősödött. A múlt pénteken viszont kellemetlen meglepetés érte a piacokat, a nem túl biztató munkaerő-piaci adatok után lapzártánkkor még tétova volt az amerikai tőzsde. A világpiacon általában érvényesült a lassan lefelé mozgó olajárak hatása, az öreg kontinensen az Európai Központi Bank (ECB) euró-intervenciója is nyugtatólag hatott az általában 1-3 százalékkal javuló indexekre. Az emelkedésben ezúttal is a német részvények jártak az élen, a DAX 5 százalékkal erősödött, dacára a csalódást keltő eredményének közzététele után 10 százalékot eső Deutsche Telekom szereplésének.

A fejlett országok általánosan felfelé ívelő tőzsdeindexeinek hatása a múlt héten nem érvényesült régiónkban, így a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) sem. A pesti börzét viszonylagos nyugalom jellemezte, a felvásárlási harcok elmúltával a napi forgalom 12 milliárd forint körül állt be, a BUX a hét folyamán stagnált. Jelentős változás csak a hét második felében következett be. A szerdai szünnapot követően csütörtökön valószínűleg már kiszivárgott, hogy a folyó fizetési mérleg szeptemberben komoly, s a várakozásokat messze meghaladó hiánnyal zár, a BUX már aznap közel 1 százalékkal gyengült, majd másnap jelentős visszaeséssel ismét a 8 ezer pont alá csúszott.

Beindult a gyorsjelentési szezon, elsőként a Richter közölte a várakozásokat túlszárnyaló eredményét, amire a piac jelentősebb árfolyam-emelkedéssel reagált. Meglepő módon nyereséges negyedévet mutatott fel a Pannonplast is, papírja az egész héten át tartó fellendülés után csak pénteken korrigált lefelé. A múlt hét vesztese ismét a Synergon lett, a részvény árfolyama – a társaság bűnügyben való érintettsége miatt, illetve a Merrill Lynch leminősítése következményeként 15 százalékot esve – 1000 forint alá került. Megbolydult az Antenna Hungária piaca: a kormány bejelentése, miszerint akár egyben is értékesítik az állami többségi tulajdont, továbbá a Magyar Villamos Művekkel közösen indítandó távközlési cég (illetve az elterjedt pletykák szerint a Vivendi részesedésszerzése) 25 százalékkal emelte a részvény árfolyamát. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik