Gazdaság

KILENC KÉRDÉS, AMELYEKET IDŐNKÉNT ÉRDEMES FELTENNI MAGUNKNAK

Versenyképes színvonalon tudom-e tartani a képességeimet?

Vizsgálja meg a képességeit és azt, mi hiányzik közülük, majd próbálja meg pótolni a hiányt. Legyen különösen gyanakvó, ha a vállalata visszautasítja, hogy a fejlődéséhez biztosítsa a megfelelő képzést.

Szeretem-e a kollégáimat és a főnökeimet?

Csak akkor érezheti jól magát egy vállalatnál, ha nemcsak maga a munka, hanem az emberek és a cégkultúra is szimpatikus. Ellenkező esetben nem tud majd beilleszkedni, s a főnökei ezt észreveszik. Márpedig ez nem jó jel az előrelépéshez.

A máshol dolgozó barátaim többet tanulnak-e nálam?

Folyamatosan fejlesztenie kell a tudását és a képességeit. Aki soha nem tanul semmi újat, legyen szó akár az üzletről, akár a saját munkájáról, akár a technológiáról, hátrányba kerül, ha e korlátozott tudással majd állást keres.

A munkába állással befejeztem-e a tanulást?

Ha cége külföldi vállalat, szerezzen külföldi tapasztalatot. Próbáljon részt venni az érdeklődési körébe tartozó tanfolyamokon, szemináriumokon (akár a cége segítségével, akár önállóan). Még egy hobbi űzése is szélesebb látókörű (és minden bizonnyal boldogabb, érdekesebb) emberré formálja.

Továbbra is sikeres lesz-e ez a vállalat?

Mit tesznek a versenytársak az Önök üzletágában? Nyerni fognak-e vagy veszíteni? Felvásárlás várható? Ha csak a végkielégítés nem éri meg a várakozást, keressen magának állást.

Kitaposott kerékvágásban haladok?

Ha a rutin kényelmes ugyan, de a munka unalmas, a képességei és a karrier-kilátásai elhalványulnak. Gondolkozzon és cselekedjen! Veszélyben lehet a jövője!

Mozdulnom kell?

Ha körülnéz, számos olyan szervezetet fog találni, amely megfelelő gondot fordít Önre és versenyképes színvonalon tartja a képességeit, anélkül, hogy egy életre szóló állást garantálna.

Jó-e, ha az életrajzomban egynél több munkahely szerepel?

A tapasztalat nemcsak mélységében, de széleskörűségében is mérhető. Egy nagy szervezetben is lehet elegendő tapasztalatra szert tenni, de az ötévenkénti váltás is azt mutatja, hogy Ön elkötelezett, lojális munkavállaló tud lenni.

Az állás az egyetlen dolog, ami számít?

Nem. A család, a barátok, az otthon, a helyi közösség és a hobbik is részei a kiegyensúlyozott életnek. Ne felejtse el azonban azt a tevékenységet, amely mindezek finanszírozását lehetővé teszi. Ezért rendszeresen szakítson időt gondolkodásra és cselekedjen. Ön az, aki a legtöbbet nyerhet vagy veszíthet attól függően, hogyan menedzselik a karrierjét. Kérdezze meg önmagától, mi a jobb, ha valaki más kezébe teszi le a karrierjét, vagy ha az foglalkozik vele, aki a leginkább érdekelt benne?

Forrás: DBM

Ajánlott videó

Olvasói sztorik