Gazdaság

VÁLLALATI NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS – Jövőbelátók

Nálunk még nem túl népszerű a vállalati nyugdíjbiztosítás, amelynek célja a dolgozók hosszú távú megtartása.

Tevékenységkihelyezéskor a Matávtól elkerülő dolgozók mindig kiharcolták, hogy megmaradhassanak a telefontársaság nyugdíj- és egészségpénztárában – tudtuk meg Tölgyesiné Nagy Olgától, a Matáv szociálpolitikai osztályvezetőjétől, az említett juttatásokat nyújtó Dimenzió Egyesület elnökétől. E példa mindazonáltal inkább a szabályt erősítő kivételként szolgál. Magyarországon önkéntes nyugdíjbiztosítás a vállalatok alig 40 százalékánál van, ugyanakkor mobiltelefont vagy gépkocsit több mint 90 százalékuk ad – derül ki a Hay Menedzsment Tanácsadók fizetési felméréséből (Figyelő, 2000/4. szám).

A vállalati nyugdíjcélú juttatásnak nálunk elvben népszerűnek kellene lennie, mert a várható nyugdíj meglehetősen alacsony (lásd külön írásunkat). A gyakorlatban azonban nem értékelik eléggé ezt a juttatást. Bóday Pál, az Országos Humánpolitikai Egyesület ügyvezető igazgatója ezt azzal magyarázza, hogy az emberek sokkal kisebb összegnek tekintik a nyugdíjpénztári befizetést, mint amit azonnal megkapnak. Héjja Lóránt, a Hay tanácsadója szerint az önkéntes nyugdíjpénztári tagság további terjedésében az is bizonytalanságot okoz, hogy a korábbi adókedvezményeket megkurtították (Figyelő, 2000/5. szám).

Az ABN Amro Biztosító Rt.-nél a nyugdíjcélú megtakarítások terjedésére számítanak. “Az önkéntes nyugdíjpénztári adókedvezmény átalakítása nem csökkentette az érdeklődést e termék iránt, amely rugalmas, s viszonylag kevés adminisztrációval jár” – tapasztalja ifj. Gál József vezető tanácsadó. Ugyanakkor rámutat arra, hogy más pénzügyi termékek is szolgálhatnak nyugdíjbiztosításként, így a magán-nyugdíjpénztári tagság, az üzleti nyugdíjbiztosítás, a befektetéshez kötött életbiztosítás, továbbá a különböző befektetési termékek. A vállalatok gyakran nem egyszerűen saját nyugdíjrendszert vezetnek be, hanem ezt egy béren kívüli juttatási csomag kialakításának vagy bővítésének részeként teszik meg. Olyan pénzügyi termékeket tartalmazó pakett iránt érdeklődnek, amely illeszkedik a meglévő vállalati bér- és humánpolitikai rendszerekhez, adókedvezménnyel jár, s elindítja vagy növeli a munkavállaló öngondoskodási (kvázi nyugdíj) csomagját.

Az Inside Humán Képzési, Fejlesztő és Tanácsadó Rt.-nél tavaly vezették be az önkéntes nyugdíjpénztári juttatást. Ezzel a cég hosszú távú elkötelezettségét kívánja kifejezni alkalmazásban álló tanácsadói iránt, mivel nagy verseny van a profi szakemberekért. “Ez a juttatás azonban csak egyik és nem is a legfőbb eleme hosszú távú ösztönzési rendszerünknek” – mondja Török Tamás vezérigazgató.

A Matávnál igen büszkék 1991-ben létrehozott, s az országban egyedülálló rendszerükre. Már akkor felismerték, hogy ez segíti a cég munkaerő-megtartó és -megszerző képességét. Kezdetben önsegélyező egyesületként működtek, mintegy 20 féle segélyt nyújtottak, ezek közül a legfontosabb a táppénz-kiegészítés volt. Nonprofit biztosító és önsegélyező egyesületté 1993-ban alakultak át, amely 1997 őszén magán-nyugdíjpénztárt, egy évvel később pedig egészségpénztárt is alapított. Jelenleg a Matáv a dolgozó keresetének 5 százalékát plusz havi 2500 forintos fix összeget fizet be nyugdíj célra, ehhez a dolgozó keresete 1 százalékát teszi hozzá. “Így 10-13 év alatt meg lehet duplázni a tb-nyugdíjat” – mutat rá Puszta Anna, a Dimenzió Biztosító Egyesület ügyvezetője. Az egészségpénztárba az alkalmazottak keresetük 0,5 százalékát, a Matáv annak 2 százalékát fizeti be. Ma már 60 munkáltató – köztük az összes távközlési szolgáltató – kötődik a nyílt formában működő Dimenzió Csoporthoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik