Gazdaság

BORSODCHEM – Profitrekord az első negyedévben

A régóta várt csehországi akvizíciót néhány hete bejelentő kazincbarcikai társaság elsőként tette közzé idei, első háromhavi adatokat tartalmazó gyorsjelentését. A 3,8 milliárd forintos adózott eredmény jócskán meghaladja a várakozásokat, és több mint kétszeresen múlja felül a tavaly ilyenkor publikált számokat. A javuló profittermelés oka elsősorban PVC-por árának emelkedése, az MDI-árak viszont kismértékben lemorzsolódtak. Úgy tűnik tehát, azoknak lett igazuk, akik szerint a vegyipari ciklus a múlt év közepére elérte mélypontját, és az idén már a fedezeti szintek folyamatos emelkedésére lehet számítani. Mindez abból is kitűnik, hogy az üzemi eredmény még a nettó nyereségnél is erőteljesebben, 125 százalékkal javult.

Negatív lett azonban a BorsodChem tavaly még pozitív előjelű pénzügyi eredménye, mégpedig az erőteljes beruházási tevékenység következtében felduzzadt hitelállomány miatt.

A társaság stratégiai céljai közé illeszkedik a közelmúltban végrehajtott csehországi akvizíció, amelynek során egyik fontos beszállítója, az MCHZ anilingyártó többségi részesedését vásárolta meg. Az anilin a hűtők, bútorok és autóalkatrészek gyártásához használt MDI alapanyaga, így a felvásárlás a vertikális integráció létrehozását szolgálta.

A most közzétett kedvező eredményadatok után Czakó Gábor, a Takarék Bróker elemzője a korábbinál kedvezőbb, 1300 forintos egy részvényre jutó eredményt is elképzelhetőnek tart az idén. Ebből kiindulva, s a mai részvényárfolyammal számolva 8-as P/E-érték (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) adódik. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik