Gazdaság

KÖNYVISMERTETÉS – Börzekatalógus

(Magyar Részvények Könyve 1998, 204 oldal; Budapesti Értéktőzsde, Bank&Tőzsde, 1998.)

Komoly segítséget jelenthet a magyarországi tőkepiaccal hivatásszerűen foglalkozók és a tőzsdézés iránt érdeklődők számára a Magyar Részvények Könyve. A közelmúltban immár harmadszor megjelentetett évkönyv jellegű publikációban szokás szerint szerepel a pesti börzén szereplő valamennyi kibocsátó. A legfontosabb alapadatokon kívül (elérhetőség, választott testületek névsora, tulajdonosi szerkezet) szöveges leírások találhatók benne a társaságok történetéről, üzleti tevékenységéről, továbbá a múlt év számukra legfontosabb eseményeiről. A kiadvány tartalmazza az utóbbi három év mérleg- és eredménykimutatásait, valamint öt évre visszamenőleg a legfontosabb historikus adatokat.

A korábbi kiadásoknak megfelelően most is bekerültek a kötetbe a tőzsdén kívüli piacon forgó legfontosabb társaságok alapadatai.

Külön fejezetben kapott helyet a Budapesti Értéktőzsde felépítésének, a vonatkozó jogi szabályozásnak, illetve az értékpapírpiacot körülvevő makrogazdasági környezetnek a bemutatása. A kötetben szerepel a tőkejövedelmek adózásának, illetve a külföldiek magyarországi értékpapír-piaci befektetéseinek szabályozása. Táblázatos formában kaptak helyet az értéktőzsde tagjainak fontosabb adatai (tőzsdei és tőzsdén kívüli forgalom, árbevétel, saját tőke, adózás előtti eredmény).

A kiadvány Company Fact Book címmel angol nyelven is megjelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik